Business Hi-Tech

Business Magazin. Cum încearcă Marian Alecsiu, omul din spatele celebrului magazin de aparate foto F64 – un business de 111 milioane lei, se facă faţă viitorului: Cel mai de preţ lucru în business este predictibilitatea rezultatului

Autor: Andra Stroe

27.03.2022, 16:05 193

Când Marian Alecsiu a pornit businessul F64 în 2001, YouTube-ul nu apăruse, iar noţiunea de vlogger nu intrase încă în vocabularul de zi cu zi al românilor. Ce schimbări au adus în afacerea sa ultimii ani, încununaţi de o criză sanitară fără precedent?

„Noi activăm în această industrie încă din vremurile când fotografia se făcea pe film şi se filma pe casetă magnetică, iar aparatele digitale erau impozitate cu 25% taxa de lux. Aşadar, am trăit trecerea de la film la digital în anii 2000, apoi explozia DSLR-ului, iar acum migrarea către mirrorless, tehnologia actuală a echipamentelor de captură imagine, foto şi video”, descrie într-o frază Marian Alecsiu, cofondator şi CEO, F64, modul în care s-au schimbat tehnologiile folosite în aparatura foto-video şi inovaţiile apărute pe parcursul activităţii sale în industrie. În 2021, compania, astăzi cel mai mare retailer de echipamente foto-video din piaţa locală, a reuşit să atingă o cifră de afaceri la nivelul celei din 2019 (când, potrivit datelor publice disponibile pe site-ul Ministerului de Finanţe, businessul a avut o cifră de afaceri netă de 111 milioane de lei, urmată de o scădere până la 96,5 milioane de lei în 2020). Tot anul trecut, jucătorul a înregistrat o creştere substanţială a ponderii vânzărilor online, până la aproape 70%. Spre comparaţie, în anii 2011-2013, procentul vânzărilor din online era de numai 45%, spune fondatorul. În 2022, afacerea are ca obiectiv o creştere de 15%, „însă ţinând cont de circumstanţe, am decis să ajustăm bugetele trimestrial”.

Pentru Marian Alecsiu, 2021 a însemnat „o conştientizare a importanţei disciplinei în predictibilitatea rezultatului şi a faptului că acesta este cel mai de preţ lucru în business”. Când l-am întrebat ce provocări a adus pandemia în businessul pe care îl conduce, dar şi ce lucruri bune şi-au făcut simţite prezenţa în ultimii doi ani, antreprenorul a subliniat că e important să luăm în calcul şi aspectele pozitive, o perspectivă pe care de multe ori suntem înclinaţi să o ignorăm, „mai ales în perioade dificile cum este cea de acum, cu revenirea din pandemie, criza semiconductorilor, majorarea preţurilor şi, în plus, un război la 300 de kilometri de România şi multe altele”.

„Încercând, totuşi, să facem abstracţie de aceste situaţii, sunt într-adevăr şi unele lucruri bune care s-au întâmplat în ultimii doi ani. În primul rând, am început să privim mult mai atent către fundamente, realizând că puţine sunt lucrurile cu adevărat importante în viaţă.” Clarificarea valorilor personale este, în opinia sa, un aspect extrem de important, clarificarea a ce ne place, ce ne aduce împlinire şi, în egală măsură, clarificarea a ce nu ne place.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO