Business Hi-Tech

C&W Echinox: Dezvoltatorii nu au livrat nicio clădire nouă în T3, dar companiile au închiriat spaţii de birouri pentru 4000 de angajaţi suplimentari

C&W Echinox: Dezvoltatorii nu au livrat nicio clădire...

Autor: Roxana Rosu

12.10.2017, 10:59 371

Companiile din Bucureşti au închiriat în al treilea trimestru al anului birouri cu o suprafaţă totală de  68.000 de metri pătraţi, cu 5% mai mult faţă de perioada similară din 2016, pentru reînnoiri, extinderi sau mutări, având planuri de recrutare pentru aproximativ 4.000 de posturi, potrivit unei analize a firmei Cushman & Wakefield Echinox.

De departe, cea mai mare parte a cererii a fost generată de companiile din sectoarele IT&C si BPO, care au închiriat în T3 spaţii cu o suprafaţă cumulată de 55.000 de metri pătraţi, reprezentând aproximativ 80% din volumul tranzacţiilor.

Pe de altă parte, dezvoltatorii de birouri nu au livrat nicio clădire nouă în Bucureşti în T3.

Din suprafaţa tranzacţionată, reînnoirile reprezintă aproape 8.000 de metri pătraţi, mutările acoperă aproximativ 23.000 de metri pătraţi, în timp ce spaţii cu o suprafaţă de aproximativ 37.000 de metri pătraţi au fost închiriate de companii care se extind sau au decis să înceapă operaţiuni noi în Bucureşti.

În condiţiile în care stocul de birouri din Bucureşti a ramas constant, rata de neocupare a scăzut la un nivel de aproximativ 8,2%, faţă de 9,3% la jumătatea anului.

”Piaţa de birouri are fundamente solide, bazându-se pe o cerere sănătoasă venită în special din partea unor corporaţii internaţionale care găsesc în Bucureşti şi în celelalte centre universitare din ţară un mix optim între calitatea angajaţilor, nivelul salarial şi valorile de închiriere. Ne asteptăm ca nivelul tranzacţiilor să accelereze în perioada următoare, în condiţiile în care 2018 se anunţă un an cu livrări semnificative, de peste 300.000 de metri pătraţi în Bucureşti şi aproximativ 100.000 mp în oraşele regionale”, spune Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency C&W Echinox.

În ceea ce priveşte zonele preferate, 33% din suprafaţa tranzacţionată se află în clădiri din Pipera, urmată de zonele Vest (22%) şi CBD (22%), în timp ce tranzacţiile din zona Centru – Nord, cea mai dinamică în ultimii ani, au reprezentat doar 9% din volum, în condiţiile în care rata de neocupare este de doar 4%, iar pentru acest an nu sunt aşteptate livrări noi.

Per total, în primele nouă luni ale acestui an au fost tranzacţionate spaţii de birouri cu o suprafaţă cumulată de 238.000 de metri pătraţi, în scădere cu 7% faţă de perioada similară a anului precedent, pe fondul unui nivel mai scăzut al livrărilor.

Astfel, în timp ce în 2016 în Bucureşti au fost livrate spaţii noi cu o suprafaţă de 275.000 de metri pătraţi, pentru acest an este asteptată darea în folosinţă a unor spaţii noi cu o suprafaţă de 155.000 mp, stocul urmând să ajungă la aproape 2,7 mil. mp.

Potrivit analizei, o activitate tranzacţională susţinută s-a constatat şi în oraşele regionale – Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Braşov -, fiind închiriate spaţii de birouri moderne cu o suprafaţă cumulată de peste 22.000 de metri pătraţi. Cea mai dinamică piaţă regională a fost cea din Timişoara, unde au fost închiriate spaţii cu o suprafaţă de 16.000 de metri pătraţi, cea mai mare parte fiind reprezentată de contractele de pre-închiriere în cadrul unor clădiri aflate în construcţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO