Business Hi-Tech

Ca să scape de influenţele "nocive" ale americanilor, Iranul îşi face propriul Internet şi propriul Windows

Ca să scape de influenţele "nocive" ale americanilor, Iranul îşi face propriul Internet şi propriul Windows

Autor: Alexandru Matei

29.05.2011, 17:41 599

Iranul duce cenzura la un nou nivel: vrea să creeze o aşa-numităreţea de Internet naţională, ceea ce ar putea avea drept efect o"rupere" a spaţiului virtual iranian de restul lumii, scrie TheWall Street Journal.

Iranul, deja una dintre cele mai sofisticate naţiuni în ceea cepriveşte cenzura online, îşi promovează propriul Internet ca pe omăsură de reducere a cheltuielilor pentru consumatori şi ca pe unmod de a menţine regulile morale ale islamului.

În februarie, în timp ce protestele prodemocraţie se extindeauîn Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, Reza Bagheri Asl,directorul institutului de cercetare al ministeruluitelecomunicaţiilor, a declarat unei agenţii de presă iraniene că încurând 60% din gospodăriile şi companiile din ţară se vor aflaîntr-o reţea internă nouă. În următorii doi ani, această reţea vaacoperi întreaga ţară.

Această măsură pare a face parte din încercările autorităţilorde a contracara o ameninţare importantă: o invazie online aideilor, culturii şi influenţei Occidentale şi în special a celoramericane.

La sfârşitul săptămânii trecute au apărut zvonuri în presairaniană cu privire la intenţiile regimului de a lansa propriulsistem de operare, care să înlocuiască Windows-ul produs degigantul american Microsoft.

Reţeaua naţională de Internet a Iranului "se va conforma legilorislamice, adresându-se musulmanilor respectând regulile etice şimorale", conform declaraţiilor lui Ali Aghamohammdi, oficialiranian pe probleme economice. La început, reţeaua iraniană vafuncţiona în paralele cu Internetul, băncile, autorităţile statuluişi marile companii continuând să aibă acces la reţeaua globală.Eventual, reţeaua naţională ar putea înlocui Internetul atât înIran, cât şi în restul ţărilor musulmane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO