Business Hi-Tech

Cablistii cer Primariei Capitalei sa revada termenii proiectului NetCity

Cablistii cer Primariei Capitalei sa revada termenii proiectului NetCity

Operatorii de cablu afirma ca proiectul NetCity nu le va mai permite sa investeasca in dezvoltarea retelelor actuale. In imagine, Richard Anderson - UPC Astral (st.), Alexandru Oprea - RCS&RDS si Radu Petric - ACC

15.11.2006, 19:45 32

Operatorii de cablu sunt de acord cu proiectul Primariei de a construi o retea subterana de cabluri de comunicatii care sa duca la disparitia cablurilor aeriene, dar cer sa fie parteneri in realizarea NetCity pentru a limita impactul acestui proiect asupra pretului abonamentelor
Asociatia de Comunicatii prin Cablu (ACC) doreste realizarea unui parteneriat cu Primaria Capitalei in cadrul proiectului NetCity, a declarat Radu Petric, presedintele ACC, insa cere administratiei Bucurestiului sa revada termenii de executie ai lucrarii.
NetCity prevede construirea pe baza unui parteneriat public-privat a unei infrastructuri subterane de telecomunicatii ce urmeaza sa fie inchiriata ulterior operatorilor telecom pentru exploatare. Prin acest proiect Primaria Bucuresti doreste sa desfiinteze cablurile aeriene de pe stalpi ale operatorilor telecom.
"Salutam aceasta initiativa si ne vom conforma, pentru ca este o dezvoltare normala a industriei", a spus Petric. El a precizat ca pentru realizarea proiectului va fi nevoie de consultarea reprezentantilor si membrilor ACC.
Presedintele ACC a declarat ca principalele probleme pe care le ridica acest proiect sunt impactul pe care il va avea asupra pretului abonamentului la cablu si accesul operatorilor la aceasta platforma a Primariei. "Nu dorim ca NetCity sa fie dezvoltat numai ca o declaratie politica", a comentat Petric.
Reprezentatii operatorilor de cablu din Bucuresti s-au aratat ingrijorati de faptul ca Primaria va obliga companiile de telecomunicatii sa functioneze pe o singura retea care va fi operata de altcineva.
"Noi ne dorim ingroparea cablurilor si chiar suntem gata sa o facem pe cheltuiala noastra, dar nu vrem ca aceasta retea pe care o construim noi sa fie operata de altcineva", a explicat Alexandru Oprea, directorul companiei RCS&RDS.
In opinia lui Petric, efortul financiar va fi foarte mare din cauza faptului ca retelele actuale de cabluri trebuie reconstruite integral.
El a explicat ca investitiile vor fi recuperate pe o perioada destul de mare de timp, pentru ca pretul la abonament sa nu creasca prea mult.
"Ne dorim sa fim parteneri si din punct de vedere tehnic cu Primaria, sa realizeze lucrurile astfel incat sa afecteze cat mai putin preturile la abonamente", a spus presedintele ACC.
Conform operatorilor de cablu, o alta problema care o ridica NetCity este ca proiectul nu le va mai permite operatorilor sa investeasca in dezvoltarea retelelor. "Noi ne imbunatatim tot timpul retelele, pentru ca nu este important ce vrea orasul, ci ce vrea clientul. Iar clientul vrea imagine de calitate si preturi accesibile pentru aceasta imagine. In cazul dezvoltarii NetCity, ar trebui sa asteptam sa se definitiveze proiectul si sa nu mai imbunatatim nimic pana atunci", a explicat el.
Petric a adaugat ca Primaria a dat cablistilor un termen de maximum doi ani in care sa coboare cablurile de pe stalpi, in conditiile in care proiectul NetCity nu a inceput inca.
"Este o situatie similara cu cea a parcarilor din Bucuresti: nu mai avem voie sa parcam masinile decat in spatiile amenajate, dar aceste spatii nu exista inca", a spus Alexandru Oprea.
El a afirmat ca Primaria nu a stabilit deocamdata care va fi modalitatea de implementare a acestei retele, nici cine o va opera, dar a incetat, in schimb, sa mai acorde autorizatii pentru cablurile aeriene.
Primarul general al capitalei, Adriean Videanu, a declarat in urma cu o luna ca aproxamativ 90% din cablurile aeriene din Bucuresti sunt ilegale.
"Cum putem sa fim ilegali atata timp cat platim chirie pentru stalpii unde avem amplasete cabluri", a precizat Petric.
O alta nemultumire a cablistilor este legata de plata drepturilor de autor de 2% din veniturile operatorilor CATV. Reprezentantii ACC sustin ca industria de telecomunicatii prin cablu continua sa fie amenintata de efectele Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 123, care dupa ce a fost aprobata de catre Parlament, a ajuns in faza de negociere si arbitraj.
Daca cele sapte organisme de gestiune colectiva vor obtine procentele pe care le pretind pentru plata drepturilor de autor, consumatorii finali vor fi nevoiti sa suporte un pret al abonamentului la cablu cu 15,5% mai mare fata de nivelul actual. El a adagat ca suma pretentiilor acestor organimse ajunge la 17%.
"Acest procent nu are practic nici o justificare, fiind aplicat dupa bunul plac al organismelor de gestiune colectiva, in totala neconcordanta cu nivelurile de taxare percepute in tarile Uniunii Europene. Daca pretentiile acestor organisme vor fi indeplinite, Romania va ajunge in fruntea topului platitorilor de drepturi de autor din Uniunea Europeana", a precizat Petric.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO