Business Hi-Tech

Cade un mit: România ocupă doar locul 59 din 167 în topul ţărilor cu cel mai bun internet fix şi mobil

Autor: Oana Stupinean

03.12.2015, 00:08 6665

România ocupă locul 59 din 167 de ţări la capitolul conec­tivi­tate la internet, fiind întrecută de ţări ca Liban, Costa Rica şi Kazakhstan, iar primul loc este ocupat de Coreea de Sud, se arată într-un raport realizat de Uniunea Inter­na­ţională de Telecomunicaţii (Inter­national Telecommunication Union).

Poziţia slabă a României într-un cla­sa­ment legat de serviciile la internet realizat de una dintre cele mai credibile insti­tuţii glo­bale din industrie, care destramă „mitul” per­­for­­manţelor foarte bune ale infras­truc­turilor locale de telecom, are o explicaţie simplă: clasamentul nu ţine cont doar de viteza ridicată a serviciilor de date, ci şi de o multi­tudine de alţi indicatori care con­tu­rează o imagine mai apropiată de realitate a ecosiste­mului telecom dintr-o ţară.

Astfel, clasamentul este realizat şi în funcţie de pro­centul deţinătorilor de computere, nu­mărul utilizatorilor de internet, pro­cen­tajul locuinţelor cu acces la internet, internetul fix şi mobil la 100 de locuitori, dar şi utilizarea telefoanelor mobile.

Practic paradoxul industriei de telecom din România, viteze de top la internet la ni­vel global dar pentru un număr destul de mic de clienţi aflaţi în marea lor majoritate în me­diul urban şi nu în gospodăriile din me­diul rural, se reflectă în topul realizat de ITU.

Conform datelor din raport, România ocupă locul 36 din 181 în topul ţărilor cu cea mai bună conexiune la internet fix, fiind luaţi în calcul indicatori ca viteza şi preţul internetului. Aceşti indicatori sunt printre cei foarte puţini cu care România se poate lăuda pe scena europeană sau globală, cla­sân­du-se mai bine decât Germania, Grecia, Spania, Australia şi Arabia Saudită.

România oferă internet nelimitat la mai puţin de preţul de 9 dolari/lună pentru o viteză „rezonabilă  de 100 Mbit/s.

În timp ce serviciile de internet fix sunt rapide şi ieftine ţara are o rată de penetrare a internetului fix „mediocră” de 18,5 % în 2014, în comparaţie cu media europeană de 29%. Totodată, una din cele mai importante provocări privind internetul fix este extinderea către zonele rurale în care se află aproximativ o jumătate dintre gospodăriile din România, notează ITU.

Rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 de persoane în România este de doar 20,6%. Ro­­mânia este încă la coada clasamentului în com­paraţie cu vecinii din Bulgaria cu o rată de penetrare de 25,3%, Moldova 35,2%, Un­garia 30,3% în anul 2014. Cea mai mare va­loa­re a ratei de penetrare a telefoniei fixe o are Coreea cu 59,5%. Rata de penetrare a te­lefo­niei mobile de 105,9% a României se si­tu­­ează sub cea a vecinilor din  Bulgaria care au cea mai mare rată de penetrare de 137,7%, dar şi sub cea înregistrată în Mol­do­va (108%), Ungaria (118,1%), tot pentru 2014.

Peste 63% din gospodăriile româneşti au un computer, mult peste Moldova, unde doar 52,4% dintre locuinţe au câte un computer. Procentajul cel mai mare îl înregistrează Germania cu o rată de 90,6% a gospodăriilor care au un computer.

Un indicator important este şi procentul gospodăriilor cu acces la internet, astfel, se arată în raport, Coreea are o incredibilă rată de 98,5% în 2014. România înregistrează o rată de 60,5% a gospodăriilor cu acces la internet pentru anul 2014, iar Moldova are o rată de doar 47,5%.

Luând în considerare toţi aceşti factori primele trei locuri din clasament sunt ocupate de Coreea de Sud, Danemarca şi Islanda.

Principalii operatori telecom locali sunt Orange, Vodafone, Telekom, RCS&RDS, UPC şi Digital Cable Systems (AKTA).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO