• Leu / EUR4.7216
  • Leu / GBP5.2121
  • Leu / USD4.2706
Business Hi-Tech

Campania SUA împotriva Huawei se împotmoleşte în Europa de Est

Campania SUA împotriva Huawei se împotmoleşte în Europa de Est

Autor: Catalina Apostoiu

12 feb 2019 1192

Administraţia americană a anunţat că-şi va creşte angajamentul diplomatic, comercial, militar şi cultural în Europa Centrală, sperând să ofere o „alternativă” la China şi Rusia.

Statele Unite au avertizat cu privire la influenţa în creştere de care compania chineză din sectorul telecom Huawei se bucură în Europa Centrală şi de Est în condiţiile în care acestea vor lansa o campanie diplomatică menită să taie din ambiţiile Beijingului cu privire la această regiune, relatează Financial Times.

Secretarul de stat american Mike Pompeo urmează să viziteze Ungaria, Slovacia şi Polonia, semn al îngrijorării Washing­tonului cu privire la avansul Beijingului în regiune, avans realizat prin acorduri de business şi invetsiţii în infras­tructură. Posibilitatea ca serviciile chineze de informaţii să folosească Huawei pentru a spiona ţările gazdă stârneşte îngrijorări majore în Washington în contextul mai larg al competiţiei americanilor cu Beijingul şi Moscova în regiune. Huawei a negat categoric astfel de acuzaţii.

Oficialii americani au declarat că „numărul mare de state mici şi mijlocii” din Europa Centrală şi de Est, multe dintre care sunt „înclinate către corupţie”, ar putea permite Chinei „să penetreze sectoare cheie” şi să exercite influenţă în interiorul UE.

„Suntem mai preocupaţi de prezenţa chineză, de prezenţa Huawei, în Europa Centrală şi de Est decât de cea din Europa de Vest”, a declarat un oficial american.

Temerile Washingtonului au făcut valuri în Europa Centrală. Luna trecută, Polonia a arestat un angajat Huawei bănuit de spionaj, determinând compania să-l demită pe acesta şi să declare că acesta nu are nicio legătură cu ea. Cehia practic a blocat accesul Huawei la licitaţia publică în urma unui avertisment al autorităţii de supraveghere a ţării pe probleme de securitate cibernetică.

Zhang Ming, ambasadorul chinez în UE, aducea luna trecută în discuţie presupusa ìdiscriminareî cu care se confruntă Huawei şi alte companii chineze în Europa.

Totuşi, preşedintelele ceh Milos Zeman a avertizat că deciziile împotriva companiei chineze ar afecta interesele economice ale ţării sale. Şi premierul slovac Peter Pellegrini a declarat că nu consideră grupul chinez drept o ameninţare, avertizându-i pe politicieni să aibă ìgrijă să nu devină un instrument în războiul comercial sau conflictul dintre competitorî.

China curtează de mult ţările central şi est-europene prin iniţiativa 16Ă1, care include 11 ţări membre ale UE. Beijingul a negat că ar folosi această iniţiativă ca pe un cal troian pentru a diviza UE, atrăgând state membre în orbita sa prin investiţii în drumuri, centrale energetic şi alte segmente de infrastructură.

Observatorii spun că Washingtonul ar putea încerca să profite de nemulţumirea în creştere exprimată de unele ţări ale iniţiativei cu privire la calitatea şi valoarea unor investiţii chineze.

Administraţia americană a anunţat recent că-şi va creşte angajamentul diplomatic, comercial, militar şi cultural în Europa centrală, sperând să ofere o ìalternativăî la China şi Rusia.

 
 
Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7216
Diferență: -0,1438
Ieri: 4.7260
Azi: 4.2706
Diferență: 0,3077
Ieri: 4.2652
Azi: 5.2121
Diferență: 0,9921
Ieri: 5.1738
Azi: 4.3268
Diferență: -0,5196
Ieri: 4.3396