Business Hi-Tech

Când va trece România la 5G. Ce spun autorităţile

Videoconferinţa ZF Cybersecurity Trends 2020

Când va trece România la 5G. Ce spun autorităţile

Autor: Alexandra Cepăreanu

23.05.2020, 00:00 16300

Eduard Lovin, vicepreşedintele Autorităţii naţionale de reglementare în comunicaţii (ANCOM), spune că în trimestrul 3 al acestui an documentaţia privind licitaţia 5G va fi adoptată, urmând ca în trimestrul patru al acestui an se vor acorda licenţele pentru spectrul suplimentar 5G.

„Sperăm că în trimestrul 4 al anului în curs vom acorda licenţele pentru spectrul suplimentar 5G. Am considerat că este mai sigur să amânăn pentru finalul acestui an. Ne dorim ca toată documentaţia să fie adoptată până în trimestrul 3 al acestui an”, a spus Eduard Lovin, în cadrul videoconferinţei ZF Cybersecurity Trends 2020.

De asemenea, România s-a aflat printre primele state europene care a avut lansarea 5G încă de anul trecut. „ Tehnologia 5G este deja disponibilă în România de acum un an, pentru că 3 din 4 operatori de pe piaţă au lasat tehnologia 5G pe piaţa locală”, a adăugat Eduard Lovin.

El a menţionat că tehnologia va interveni în viaţa tuturor cetăţenilor şi va schimba modul de viaţă a acestora, iar dezvoltarea reţelei 5G este doar un mod de a ne „simplifica accesul la aceste reţele şi la informaţii”.

Alte declaraţii:

România a transmis analiza de risc anul trecut Comisiei Europene, dar odată cu dezvoltarea noilor tehnologii se dezvoltă şi sistemele de securitate, astfel că, vor apărea soluţii de securitate cibernetică avansate. Este o evoluţie continuă.

5G înseamnă latenţă scăzută şi viteză mare. Însă, odată cu dezvoltarea reţelei creşte şi volumul de date şi numărul de dispozitive interconectate şi se va dezvolta şi aria atacurilor cibernetice, astfel că avem nevoie să securizăm această reţea şi să ne asigurăm încă din stadiul de dezvoltare că produsele sunt securizate.

Din informaţiile pe care le colectăm şi analizăm pot spune că în 2019 a crescut semnificativ numărul incidentelor de securitate, cu impact semnificativ, raportate către noi, cu peste 40%, de la 550 la aproape 800. Trecerea către 5G impune o funcţionare optimă a întregii reţele de acces.

Dacă în 2017-2018 cele mai afectate servcii au fost cele de telefonie mobilă şi de mesagerie, anul trecut cele mai afectate au fost cele de internet mobil şi transmisiuni de date mobile, cu peste 10 milioane de conexiuni afectate. Iar numărul de incidente care au afectat principale categorii de resurse a fost în creştere faţă de anul 2018.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO