Business Hi-Tech

Când vine noul iPhone în România şi cât va costa?

Când vine noul iPhone în România şi cât va costa?

Autor: Adrian Seceleanu, Claudiu Ilioiu

13.09.2012, 11:32 5922

Apple a prezentat miercuri iPhone 5, cea de-a şasea generaţie a smartphone-ului lansat de companie în 2007, noul model - mai subţire, mai uşor şi cu ecran mai mare - fiind compatibil cu reţelele 4G LTE. Noul model va ajunge în România cel mai probabil la o lună după lansarea s-a în SUA .

Anul trecut iPhone 4S a venit în România la o lună de la lansarea din Statele Unite, mai repede decât în anii anteriori - deci este posibil ca şi noul model să ajungă cel puţin la fel de repede pe canalele oficiale.

Citiţi şi:
 
 

iPhone 4S s-a scumpit la un an de la apariţia pe piaţă

 

iPhone 5 ar putea ajunge pe piaţa din România la preţuri cuprinse între 150 de euro şi 500 de euro (preţuri cu abonament), luând în calcul preţurile afişate de operatorii telecom pentru modelele precedente.

Operatorii nu au comunicat până acum date privind vânzările iPhone 4S, dar se poate estima că acestea sunt de ordinul zecilor de mii de unităţi. În acest an se estimează că se vor vinde în România un milion de smartphone-uri, dintre care jumătate sunt Samsung.

Faţă de anul precedent cei trei operatori locali care vând iPhone au redus subvenţiile pentru gadgetul Apple, potrivit unei comparaţii realizate de ZF - foarte posibil ca parte a unei tendinţe care s-a manifestat la nivel european în rândul marilor grupuri telecom.

Agenţia de ştiri Bloomberg notează de altfel că este posbil ca noul iPhone să îi facă pe marii operatori să-şi îndulcească politica mai dură de subvenţionare a telefoanelor, pentru a câtiga cotă de piaţă în condiţiile în care iPhone rămâne tipul de telefon care îi face pe consumatori să contracteze abonamente mai scumpe pe perioade mai lungi.
 
 
 
 
 
 
Când au ajuns modelele iPhone precedente pe piaţa locală
 
 
► iPhone
lansare în SUA - 29 iunie 2007
lansare în România - nu, importat neoficial
 
► iPhone 3G
lansare în SUA - 11 iulie 2008
lansare în România - 22 august 2008, exclusiv la Orange
 
► iPhone 3GS
lansare în SUA - 19 iunie 2009
lansare în România - 29 iulie 2009, exclusiv la Orange
 
► iPhone 4
lansare în SUA - 24 iunie 2010
lansare în România - 24 septembrie 2010 - la Orange; 17 decembrie 2010 - la Cosmote şi Vodafone
 
► iPhone 4S
lansare în SUA - 14 octombrie 2011
lansare în România - 11 noiembrie 2011 - la Cosmote, Orange şi Vodafone
 
 
Surse: Apple, operatorii telecom din România
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO