Business Hi-Tech

Cardurile de memorie foto, mult mai rezistente decat camerele

03.08.2004, 00:00 25

Impatimitii fotografiei digitale nu trebuie sa-si mai faca griji ca pot pierde amintirile salvate pe micile si aparent fragilele suporturi de memorie care echipeaza camerele digitale. Revista Digital Camera Shopper a realizat un test folosind cele mai populare formate de carduri de memorie din care a reiesit ca acestea sunt practic indestructibile.
Cinci modele de memorii au fost fierte, calcate cu piciorul, spalate sau aruncate in cafea si cola. Revista Digital Camera Shopper a considerat necesara relizarea acestui test in conditiile in care camerele digitale, si implicit memoriile, devin din ce in ce mai populare. In 2003 camerele foto digitale au preluat conducerea vanzarilor in Statele Unite cu 12,5 milioane de exemplare, fata de numai 12,1 milioane de camere foto cu film. In Regatul Unit cifrele vanzarilor arata ca aproximativ 18% din populatie a trecut de la film la digital.
Modelele de memorii folosite in test au fost CompactFlash, Secure Digital, xD, Memory Stick si Smartmedia. Chiar si cardurile mai subtiri, care par fragile, s-au comportat bine in teste. Mai intai memoriile au fost inmuiate in cola, au trecut prin masina de spalat, apoi dupa ce au fost inmuiate in cafea au fost calcate cu un skateboard. Testul final a fost realizat cu ajutorul unor copii de 6 ani care au avut mana libera sa faca ce vor pentru a distruge memoriile. Surpriza a fost totala pentru ca toate modelele de carduri au supravietuit testelor. Totusi marea majoritate a cardurilor au cedat dupa ce au fost lovite cu un ciocan si apoi batute in cuie pe un copac. Chiar si asa expertii de la Ontrack Data Recovery au reusit sa recupereze fotografiile din memoriile xD si Smartmedia.
"Noi am testat durabilitatea memoriilor care sunt cele mai folosite si am descoperit ca si in eventualitatea in care camera foto are un accident, memoriile vor fi intacte" a spus Geoff Harris, editorul revistei Digital Camera Shoppe. "Stiam ca memoriile moderne sunt durabile dar nu credeam nici in ruptul capului ca vor trece toate aceste teste" a continuat el.
Totusi pasionatii de fotografii ar trebui sa-si faca copii de siguranta mai mult pentru a evita stergerea accidentala a amintirilor pretioase, care astfel nu vor mai putea fi recuperate.
Rezultatele acestui test se traduc in vesti foarte proaste pentru cei care vand camere si filme fotografice, dar si pentru atelierele de developare si procesare ale caror afaceri sunt deja pe un trend descendent.
In ascensiune puternica sunt serviciile de tiparire care transforma imaginea electronica in fotografie clasica, tiparita pe hartie. Chiar si asa statisticile arata ca 8 din 10 fotografii digitale nu vor fi printate niciodata.
andrei.dora@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO