Business Hi-Tech

Care sunt ambiţiile Guvernului: România să devină principalul hub de IT regional VIDEO

Autor: Iulian Tenchiu

15.08.2021, 09:29 273

Principalul obiectiv al Guvernului, este transformarea României într-un hub regional de IT, care să cuprindă înclusiv zone non-UE, cum ar fi Moldova. Primul pas care trebuie făcut în acest sens este îmbunătăţirea modului în care cetăţeanul şi statul comunică în privinţa documentelor necesare în diferite scenarii. Această schimbare poate elimina problema birocraţiei şi poate optimiza viteza cu care se desfăşoară anumite procese şi solicitări ale cetăţeanului cu statul şi invers.

„De asemenea m-am gândit să provoc ce înseamnă instituţiile de digitalizare cu noi proiecte innovative, proiecte curajoase, care să ne ducă în altă etapă. Îmi doresc foarte mult ca România să devină principalul hub regional în ceea ce priveşte IT-ul, asta însemnând să acoperim şi părţi din zona non-europeană fosta Iugoslavie Ucraina, Moldova, Belarus şi aşa mai departe. Pentru a face lucrul ăsta avem nevoie să nu mai avem atitudini aşa de followeri, să nu mai aşteptăm ca din perspectiva legislativă a reglementărilor în Comisia Europeană să îşi facă treaba, iar după doi trei patru ani sub ameninţarea infringement-ului ne mişcăm şi noi şi scoatem aşa o soluţie. Îmi doresc foarte mult să avem proiecte curajoase, să arătăm că suntem foarte prietenoşi cu digitalizarea. Primul lucru şi cel mai important pilon al activităţii mele în Guvern este evident rezolvarea problemei de interoperabilitate, aici este evident interes pentru cetăţeanul de rând dar şi pentru mediul de business. Principiul este simplu: instituţiile nu trebuie să ceară un document cetăţeanului sau businessului, emis de altă entitate a statului român oricare ar fi aceea că discutăm de o administraţie locală sau central, administraţia trebuie să nu pună cetăţeanul pe drumuri, nu trebuie să facem din cetăţean un curier între instituţii”, a declarat Iulian Popescu, consilier de stat, cancelaria prim-ministrului, la ZF Live.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO