• Leu / EUR4.7536
  • Leu / GBP5.4061
  • Leu / USD4.3072
Business Hi-Tech

Cătălin Marinescu, omul-cheie care va conduce cea mai mare licitaţie a anului: 700 mil. euro

Autor: Adrian Seceleanu

18 iun 2012 2850

Cătălin Marinescu, 48 de ani, preşedintele Autori­tăţii de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), este omul-cheie în licitaţia care va stabili ce operatori de telefonie mobilă vor rămâne pe piaţă până în anul 2029 şi din care statul speră să ob­ţi­nă în această toamnă peste 700 mil. euro.

Până acum la licitaţie şi-au anunţat prezenţa Cosmote, Orange, RCS& RDS şi Vodafone, dar în competiţie pot intra şi grupuri care nu au acum operaţiuni pe plan local.

România este a şaptea piaţă ca mărime din UE şi de aceea ar putea fi considerată interesantă de operatori noi, spune Cătălin Marinescu. "România este o piaţă mare, unde lumea este tentată de inovaţie şi adoptă noile tehnologii foarte repede. Dacă vedeţi pe toate datele statistice apărute în ultima perioadă că durata medie de convorbire creşte, numărul de SMS-uri a crescut, volumul de date accesat a crescut, deci practic este o piaţă care din punctul de vedere al volumului sau al utilizării este eficientă. Cred că totuşi România, fiind a şaptea piaţă din UE, este interesantă pentru operatori."

Piaţa telecom din România a scăzut anul trecut cu 3%, la 3,5 miliarde de euro.

Întrebat dacă se aş­teap­tă ca la licitaţie să vină operatori străini, Marinescu a evitat un răs­puns. "Prognoze dacă vine un operator nou sau nu la licitaţie nu pot să fac. Au fost cereri de informaţii, dar rămâne la aprecierea fiecărui operator dacă vine sau nu la licitaţie."

El a menţionat însă că la finele acestui an se organizează mai multe licitaţii telecom în Europa, astfel că operatorii vor avea de ales între mai multe pieţe. "Simultan cu noi are loc şi lici­taţia de spectru din Irlanda. Probabil că undeva pe finele licitaţiei din România vor începe şi competiţiile din Cehia, din Slovacia, din Olanda. Mai spre finele anului va avea loc şi licitaţia din Marea Britanie deci există o ofertă fo.arte diversificată numai pe continentul european."

Citiţi un articol pe larg pewww.zfcorporate.ro

Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM, despre cea mai mare licitaţie din telecom: Am încercat să reducem, prin prevederile caietului de sarcini, posibilitatea ca unii operatori să facă jocuri

Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7536
Diferență: 0,1348
Ieri: 4.7582
Azi: 4.3072
Diferență: -0,453
Ieri: 4.3186
Azi: 5.4061
Diferență: 1,5802
Ieri: 5.4003
Azi: 4.3279
Diferență: -0,604
Ieri: 4.3262