Business Hi-Tech

Cătălina Niculiţă, Systems Engineering Manager Cisco România: Contextul pandemic a facilitat adopţia tehnologiilor existente. Companiile au implementat tehnologii care existau de mult pe piaţă, dar aveau un grad redus de adopţie

Videoconferinţa ZF High-Tech Innovation Summit 2020 - Cum repornim business-ul prin digitalizare.

Cătălina Niculiţă, Systems Engineering Manager Cisco...

Autor: Alexandra Cepăreanu

23.09.2020, 13:10 112

Pandemia de COVID-19 şi măsurile de distanţare socială au facilitat adopţia tehnologiilor deja existente pe piaţă şi nu inovaţia, a spus Cătălina Niculiţă, Systems Engineering Manager în cadrul Cisco România. Ea a fost prezentă în cadrul videoconferinţei ZF High-Tech Innovation Summit 2020 - Cum repornim business-ul prin digitalizare.

„Principala diferenţă pe care am văzut-o este adopţia tehnologiei şi nu neapărat inovaţia. Discutăm de tehnologii care existau pe piaţă de mult timp, dar aveau o rată redusă de adopţie. Lucrul bun pe care l-a făcut pandemia a fost de a stimula adopţia, nu inovaţia”, a spus Cătălina Niculiţă.

Ea a spus că cererea a fost mare pentru soluţii disponibile imediat, iar pe parcursul celor aproape şase luni de pandemie, companiile au achiziţionat soluţii noi, mai inteligente.

„Companiile au profitat de această situaţie pentru a consolida reţelele şi centrele de date. Am văzut multe proiecte de consolidare serioase a centrelor de date. Am văzut multe schimbări în birouri, este o ocazie ideală pentru aceste schimbări. Vedem acum o consolidare la nivelul infrastructurii, securităţii, redefinirea aplicaţiilor, a modului în care aceste aplicaţii interacţionează cu clientul final.”

 

Alte declaraţii

 

Dacă la începutul pandemiei companiile au fost într-o stare de criză, treptat lucrurile au intrat într-un făgaş normal, acestea s-au adaptat la noul normal, au început să adopte tehnologiile existente, oamenii au venit cu idei noi, au început să promoveze produsele altfel. Oamenii s-au obişnuit cu noul sistem de a lucra.

Toate tehnologiile au fost utilizate. Domeniile în care vedem cea mai mare adopţie pe plan local/mondial sunt cele care au avut nevoie de platforme care să faciliteze organizarea de videoconferinţe. Oamenii simţeau nevoia să lucreze în continuare.

Când oamenii nu veneau la birou toţi erau stresaţi că nu vor fi la fel de productivi. Soluţiile de videoconferinţe au facilitat creşterea productivităţii, dar ulterior oamenii au conştientizat o altă problemă, anume securitatea. Iniţial, oamenii s-au bucurat să poată accesa resursele companiei, dar latura mai puţin bine intenţionată a fost pe partea de securitate, astfel că au apărut multe incidente de securitate.

Am asistat la o conştientizare rapidă a nevoii de securitate, am asistat la o cerere mare pentru soluţii de securitate, şi în continuare asistăm la o piaţă de IT puţin mai sigură decât acum jumătate de an.

În România, conexiunile la internet au fost bune, scalabile, nu am avut probleme ca alte ţări, dar şi la nivel mondial putem spune că internetul a rezistat cu succes. Internetul este unul dintre cele mai scalabile sisteme. Sunt destul de multe mecanisme dezvoltate în timp şi internetul se poate adapta zi de zi, la fiecare schimbare, la fiecare presiune care intervine. Este o reţea de reţele care se adaptează în permanenţă.

Fiecare jucător din industrie a făcut ce a putut pentru a facilita conexiunea la internet, lucrul la distanţă. Au fost companii care au redus dimensiunea video pentru a reduce presiunea pe lăţimea de bandă.

Contează şi cum folosim lăţimea de bandă, să o facem cât mai eficient. Nu este suficient să avem lăţime de bandă mare, trebuie să învăţăm să folosim această lăţime de bandă cât mai eficient. Spre exemplu, pentru o conexiune audio bună nu trebuie mereu să avem o lăţime de bandă mare, o soluţie inteligentă permite filtrarea zgomotelor de fundal, iar clientul aude doar ce trebuie. Este vorba şi de tehnologia din spate, nu doar de internet.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO