Business Hi-Tech

CC a sancţionat Asesoft pentru că a pus în practică preluarea Flamingo înainte de aviz

Autor: Ana Maria Neagu, Adrian Dumitrache

12.04.2011, 14:34 94

Consiliul Concurenţei (CC) a sancţionat AsesoftDistribution cu 3,18 milioane lei (775.000 euro) pentru punerea înpractică a concentrării economice realizate prin preluareadistribuţiei IT de la Flamingo International, înainte de obţinereaautorizării din partea autorităţii de concurenţă.

"Companiile au obligaţia de a nu implementa oconcentrare economică înainte de notificarea şi autorizareaacesteia de către Consiliul Concurenţei. Nerespectarea acesteiobligaţii reprezintă o încălcare a regulilor privind controlulfuziunilor şi achiziţiilor", a declarat, într-un comunicat, BogdanChiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

În urma finalizării investigaţiei declanşate înanul 2009, Consiliul Concurenţei a constatat că AsesoftDistribution SRL a pus în aplicare tranzacţia prin care a preluatdistribuţia produselor IT de la Flamingo International SA, înaintede a fi declarată compatibilă cu un mediu concurenţialnormal.

Punerea în aplicare a unei concentrări economiceînseamnă exercitarea controlului asupra activităţii achiziţionateprin adoptarea unor măsuri cum sunt: încheierea de contracte cuterţi (distribuitori şi furnizori), precum şi colaborarea efectivăcu aceştia, se arată în comunicatul autorităţii deconcurenţă.

Conform prevederilor Legii Concurenţei esteinterzisă punerea în aplicare a unei operaţiuni de concentrareeconomică până la emiterea unei decizii de către ConsiliulConcurenţei.

Distribuitorul IT Asesoft Distribution a anunţatmarţi, într-un comunicat, că a colaborat cu Consiliul Concurenţeiîn investigaţia pe care autoritatea a declanşat-o în ceea cepriveşte preluarea distribuţiei Flamingo International şi a pus ladispoziţia inspectorilor informaţiile necesare finalizăriianchetei.

Compania susţine că "gravitatea a fostconsiderată mică, iar amenda a fost la minimullegal".

"Această concentrare a dus la o îmbunătăţire apreţurilor şi serviciilor oferite consumatorilor finali. Amcolaborat cu inspectorii de concurenţă, ne aşteptam la aceastăamenda, nu ne afectează în vreun fel activitatea", a declarat, încomunicat, omul de afaceri Iulian Stanciu, care controlează grupulde firme din care fac parte Asesoft Distribution, eMAG şiFlanco.

El a declarat pentru MEDIAFAX că amenda, unaînsemnată pentru o societate din domeniul distribuţiei IT, undemarjele de câştig sunt reduse, a fost provizionată din2010.

"Amenda reprezintă 0,5% din afacerile pe 2010.După ce vom primi documentele privind amenda aplicată de ConsiliulConcurenţei le vom analiza cu avocaţii şi, dacă avem şanse săcâştigăm un eventual proces de contestaţie a penalităţii, vomîncepe demersurile juridice în instanţă. Dacă nu avem şanse, rămânecum a stabilit autoritatea de reglementare în concurenţă", a spusStanciu.

Pentru 2010, Asesoft a anunţat că a obţinut ocifră de afaceri de 145 milioane de euro, în creştere cu 45% faţăde anul precedent.

În martie 2009, Asesoft Distribution a preluatdivizia de distribuţie a Flamingo Internaţional, tranzacţia avândca scop concentrarea grupului Asesoft către vânzarea directă cătreclienţii finali, atât prin retail, cât şi prin contracte corporatede dimensiuni mari.

În ianuarie 2011, Consiliul Concurenţei a anunţatcă a autorizat operaţiunea de concentrare economică realizată prindobândirea controlului de către Asesoft Distribution asupraactivităţii de distribuţie de produse IT a FlamingoInternational.

Asesoft Distribution mai deţine controlul, încomun, împreună cu alte persoane fizice, asupra Dante InternationalSA şi eMAG International, societăţi prezente pe pieţele decomercializare cu amănuntul de produse IT, electronice şielectrocasnice din România. Aceste operaţiuni de preluare acontrolului în comun au fost autorizate de către ConsiliulConcurenţei în noiembrie 2009.

Asesoft Distribution face parte din grupul defirme controlat de omul de afaceri Iulian Stanciu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO