• Leu / EUR4.9090
  • Leu / GBP5.8036
  • Leu / USD4.7494
Business Hi-Tech

Ce aduce nou Apple cu iOS 5, noua variantă a sistemului său de operare pentru dispozitivele mobile

Ce aduce nou Apple cu iOS 5, noua variantă a sistemului său de operare pentru dispozitivele mobile

Autor: Ştefan Vrabie

07.06.2011, 23:44 802

Apple a prezentat luni seară mult anticipatul iOS 5, sistem deoperare pentru dispozitivele mobile Apple, în timpul uneiconferinţe anuale cu dezvoltatori de software la care a participatşi Steve Jobs, CEO-ul companiei. Noul software aduce peste 200 decaracteristici noi pentru utilizatori şi peste 1.500 de interfeţepentru programare de aplicaţii (API) pentru dezvoltatorii desoftware.

Utilizatorii produselor Apple trebuie să mai aştepte pentru noulsoft până în luna iulie, când acesta va fi disponibil pentru iPhone3GS, iPhone 4 , iPad şi iPad 2, şi iPod-urile touch de generaţia atreia şi a patra.

Compania a lansat şi un nou serviciu de stocare online numitiCloud, precum şi alte servicii noi pentru sincronizare de muzică,fotografii, fişiere şi software, scrie New York Times. Noulserviciu, gratuit, iCloud, va simplifica modul în care oamenii vorges­tiona conţinutul şi aplicaţiile pe toate dispozitivele Apple,Steve Jobs declarând că prin această lansare PC-urile nu vor mai fi"piesa centrală din viaţa digitală a oamenilor".

Noul serviciu va stoca automat pe mai multe servere alecompaniei toate fişierele pe care o persoană le încarcă de pe unMac, iPad sau iPhone, pentru ca apoi aceste fişiere să fiedisponibile pentru orice dispozitiv Apple deţinut de utilizator.Jobs a spus că utilizatorii nu va mai trebui să sincronizeze manualdispozitivele mobile cu PC-urile lor, o abordare care, spune el, adevenit prea "sâcâitoare" pentru zecile de milioane de utilizatoricare au playere de muzică, smartphone-uri şi tablete, fiecare cufotografii, muzică, aplicaţii sau alte tipuri de fişiere. "Totuleste automat şi nu este nimic nou de învăţat", a declarat SteveJobs, directorul executiv al Apple.

Una dintre schimbările importante din iOS 5 este aceea că toatenotificările pentru fiecare aplicaţie instalată vor fi stocateîntr-un nou meniu numit centru de notificare, care va putea fiaccesat printr-o miş­care a degetului pe ecranul dispozitivului."No­­tifica­tion Center" va include şi informaţii live cu stareavremii şi informaţii despre nivelul acţiunilor.

Una dintre cele mai importante noi funcţii prezentate în nouliOS 5 este iMessage. Noul serviciu de mesagerie care va conecta înmod automat toţi utilizatorii de iOS 5 va putea fi folosit de peiPhone, iPod Touch şi iPad şi va avea opţiuni de a trimite cătrealt utilizator mesaje text, video, foto şi mesaje de grup. iMessageva avea "ştampile" de timp, astfel încât utilizatorul va şti când afost trimis mesajul şi când a fost citit. Serviciul va avea, deasemenea, şi criptare securizată. Mesajele vor fi primite prinintermediul unui nou meniu care va fi în partea de sus a ecranului,unde se va putea vedea dacă persoana cu care utilizatorul vorbeşteeste activă în conversaţie sau nu.

iMessage este un rival foarte puternic pentru BlackBerryMessenger şi ar putea înlătura unul dintre puţinele puncte forte pecare Research in Motion le-a avut faţă de Apple. iMessagefuncţionează prin Wi-Fi şi 3G, astfel încât nu există o limitare autilizării sale.

Ziarul Financiar aduce în atenţia cititorilor săi un stilunic de leadership al unui om care a influenţat radical modul încare trăim - felul în care muncim, ne jucăm şi comunicăm. Înperioada 15 - 21 iunie ZF va fi distribuit la chioşcuri împreună cucartea STEVE JOBS - iLeadership pentru o nouă generaţie la preţulde 15,9 lei. Cartea prezintă o biografie scrisă de Jay Elliot carea muncit cot la cot împreună cu Steve Jobs în calitate devicepreşedinte Apple şi care ne dezvăluie în paginile cărţii stilulde leadership specific şefului Apple - iLeadership-ul, care sebazează pe patru principii călăuzitoare: produs, talent,organizaţie, marketing. O lectură care aduce în prim-planprovocările şi drumul sinuos parcurs de CEO-ul Apple pentruobţinerea aprecierii de care se bucură în prezent la nivelmondial.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9090
Diferență: -0,0855
Ieri: 4.9132
Azi: 4.7494
Diferență: -1,1098
Ieri: 4.8027
Azi: 5.8036
Diferență: -0,0809
Ieri: 5.8083
Azi: 5.0470
Diferență: -0,2096
Ieri: 5.0576