Business Hi-Tech

Ce fac acum primii 10 angajaţi ai Apple

Steve Wozniak şi Rod Holt

Autor: Cătălina Butan

26.04.2014, 10:47 2009

Când vorbim despre Apple, nu putem să nu vorbim despre Steve Jobs, şi invers. Identitatea companiei este definită astfel printr-o singură persoană care a reuşit să transforme Apple în cea mai valoroasă companie de IT din lume.

Dar Jobs nu a ajuns la această performanţă singur. Business Insider le-a dat de urmă primilor angajaţi ai Apple. Cine sunt ei astăzi şi ce poziţii au ocupat la Apple cu zeci de ani în urmă?

Ordinea în care sunt prezentaţi primii angajaţi ai Apple nu este un cronologică, ci se bazează pe numerotarea făcută de primul CEO al Apple, Michael Scott, pentru eficientizarea sistemului de salarizare.

10.Gary Martin

Gary Martin era de părere că Apple va fi un eşec, însă cu toate acestea s-a alăturat companiei, unde a lucrat până în 1983, fiind responsabil de operaţiunile corporate şi de departamentul de contabilitate. După Apple, Martin a ocupat poziţii de CFO în mai multe companii, printre care Halo Data Devices şi 3dfx Interactive, furnizori de soluţii IT. În prezent, Martin este investitor privat, membru al consiliului de administraţie şi CFO al companiei de servicii de cloud, LeoNovus.

9.Sherry Livingston, mâna dreaptă a primului CEO al Apple

Sherry Livingston a fost prima secretară angajată la Apple, de către primul CEO al companiei, Michael Scott. Nu sunt informaţii dacă Livingston mai lucrează sau nu în prezent..

8.Chris Espinosa

Chris Espinosa s-a alăturat echipei Apple la vârsta de 14 ani, când încă era la liceu, pentru un job part-time.

7.Michael “Scotty” Scott, primul CEO

Scott şi-a atribuit numărul 7, în spirit de glumă, după agentul James Bond 007. Scotty, după cum era cunoscut, a numerotat fiecare angajat şi a organizat compania. El a fost adus la conducerea Apple de Mike Markkula, cel care a investit 250.000 de dolari în Apple.

6. Randy Wigginton

Principala responsabilitate a lui Randy Wigginton la Apple era să rescrie limbajul de programare BASIC pentru Appl II. După Apple, Wigginton a lucrat la alţi giganţi din IT, precum Google sau IT. În prezent, el lucrează la Square, un start-up Square care a dezvoltat o soluţie care permite comercianţilor să încaseze bani printr-o aplicaţie de mobil.

5.Rod Holt

Rod Holt, un programator apreciat în anii `70, a fost sceptic iniţial în a se alătura echipei Apple, însă aşa cum el însuşi declara mai târziu, “s-a lăsat convins” de Steve Jobs să accepte jobul.

4. Bill Fernandez

Bill Fernandez a fost primul angajat al Apple, după fondatorii Steve Jobs şi Steve Wozniak. El a lucrat la Apple până în 1993, când s-a angajat la Ingres, producătoare a bazei de date cu aceaaşi nume. Fernandez este în prezent CEO al start-up-ului Omnibotics, care dezvoltă tehnologii pentru locuinţe.

3. Mike Markkula

Mike Markkula a avut un rol la fel de important în dezvoltarea Apple precum cel al lui Steve Jobs sau al lui Steve Wozniak. El a investit 250.000 de dolari în companie şi a primit 30% din acţiuni. De asemenea, el a realizat un plan de afaceri pentru Apple, a angajat primul CEO. Markkula, care a lucrat anterior pentru Intel, a devenit milionar la 30 de ani, când compania a fost listată la bursă.

2. Steve Jobs 

Michael Scott i-a dat lui Steve Jobs numărul doi doar pentru a-l enerva. Jobs a fost pedepsit pentru sincopele Apple din anii ă80, fiind concediat în 1985. A revenit însă cu aceeaşi determinare, reuşind să-şi pună amibiţiile inginereşti atât pe hardware, cât şi în sistemele de operare.

1 Steve Wozniak

Steve Wozniak era pe punctul de a refuza să se alăture Apple, din cauza unei oferte de muncă pe care o primise de la HP. Wozniak a luat decizia bună însă şi este şi astăzi angajat al Apple.  

 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO