Business Hi-Tech

Ce functii va avea noul iPhone? Apropierea datei de lansare a provocat un val de speculatii

02.06.2008, 19:38 18

Potrivit oficialilor Apple, ultimul an a generat vanzari importante ce au impus iPhone ca unul dintre cele mai bine comercializate smartphone-uri de pe piata din Statele Unite. Insa, vanzarile au incetinit in ultimele luni, scazand la aproximativ 600.000 de unitati pe luna.
Conform ultimelor date furnizate de catre companie, la sfarsitul lui martie Apple a livrat circa 5,5 milioane de telefone, dintre care 1,7 milioane in primele trei luni ale anului. Acest lucru inseamna ca, daca Steve Jobs, directorul executiv al Apple, doreste sa isi atinga tinta de 10 milioane de iPhone-uri comercializate pana la sfarsitul anului, Apple trebuie sa puna in vanzare alte 8 milioane de telefoane.
"Acest obiectiv va fi foarte greu de atins", a declarat analistul Edward Snyder de la Charter Equity Research. El a adaugat ca producatorul de telefoane mobile finlandez Nokia reuseste sa vanda intr-o saptamana mai multe telefoane decat a reusit Apple de la introducerea iPhone.
Desi compania nu a dezvaluit data la care va fi lansat noul iPhone, surse din piata au precizat ca telefonul va fi prezentat in cadrul Apple Worldwide Developers Conference din 9 iunie. In asteptarea noului aparat, stocurile de iPhone s-au diminuat simtitor in decursul ultimei luni.
Desi produsul inca se mai gaseste pe stocul magazinelor AT&T, distribuitorul exclusiv al telefoanelor Apple in Statele Unite, un purtator de cuvant al companiei a precizat ca stocurile magazinelor Apple se apropie de zero, iar telefoanele nu mai pot fi achizitionate prin intermediul magazinului online store.apple.com. Compania din Cupertino ar putea incerca sa evite repetarea incidentului din luna septembrie, atunci cand pretul de vanzare al iPhone a fost redus cu 200 de dolari (129 de euro) la doar doua luni de la lansarea aparatului. Multi din clientii care au achizitionat telefonul inainte au fost foarte nemultumiti de schimbarea de pret, iar Apple a fost nevoita sa le ofere acestora o compensatie de 100 de dolari (64 de euro).
Cu toate ca numarul de telefoane iPhone de vanzare este din ce in ce mai mic, Apple a semnat o serie de contracte de distributie cu operatori telecom din intreaga lume. In decursul saptamanii trecute, operatorul de telefonie mobila Telia Sonera a anuntat ca va oferi noul iPhone in tarile nordice si baltice. Singurele piete importante ce nu au un contract de distributie incheiat pentru iPhone sunt China, Rusia si Japonia.
In Romania, telefonul mobil va fi distribuit pana la sfarsitul acestui an de Orange Romania, cel mai mare jucator de pe piata locala de telefonie mobila. Operatorul nu a furnizat niciun alt detaliu, insa este evident ca terminalul vandut de Orange va fi cel care include tehnologia 3G.
Atat Jobs, cat si Randall Stephenson, directorul executiv al AT&T, au anuntat ca noul iPhone va fi compatibil 3G. AT&T dezvolta in prezent o astfel de retea, care urmeaza a fi finalizata la sfarsitul lunii iunie. Totusi, analistii sunt de parere ca implementarea unei facilitati care asigura o viteza mai mare de descarcare a datelor ar putea fi insuficienta pentru a genera un nou val de interes similar celui inregistrat anul anterior, cand a fost lansat primul model de iPhone.
Printre noile caracteristici iPhone anticipate de catre publicatii si bloguri de specialitate se numara o noua camera digitala de inalta rezolutie, o carcasa mai rezistenta si putin mai voluminoasa sau un receptor GPS (Global Positioning System).
De asemenea, Apple este asteptata sa lanseze prin intermediul magazinului sau online iTunes o mare parte din programele noului telefon mobil. O alta metoda ce ar putea accelera vanzarile ar fi reducerea pretului aparatului sau chiar comercializarea acestuia de catre operatori la pret subventionat, cu abonament. In Statele Unite iPhone se comercializeaza cu 399 sau 499 de dolari (258 ? 322 de euro), in functie de memoria interna disponibila.
Pe de alta parte, noul telefon Apple ar putea prezenta si cateva dezavantaje. Utilizarea infrastructurii 3G va consuma mai rapid bateriile dispozitivului. Actualul iPhone, compatibil 2,5G, se poate conecta doar la retele EDGE.
Utilizarea unui ecran mare, de 3,5 inchi (8,9 cm), si implementarea unui browser HTML complet au determinat utilizatorii primului iPhone sa genereze de 30 de ori mai mult trafic in reteaua operatorului T-Mobile decat alti clienti, confrom estimarilor analistului telecom independent Chetna Sharma.
El estimeaza ca, in medie, utilizatorii iPhone din Statele Unite tind sa transfere de aproape trei ori mai multe date decat alti posesori de telefoane mobile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO