Business Hi-Tech

Ce înseamnă să fii gamer sau cum poţi ajunge milionar din „joacă“. Galerie FOTO

Dreamhack, foto: Mihai Buduleanu

Dreamhack, foto: Mihai Buduleanu

Autor: Cristina Roşca

27.04.2015, 00:04 3298

Aproape 400 de gameri din toată lumea s-au strâns în weekendul acesta la Bucureşti pentru a participa la ediţia din 2015 a Dreamhack, una dintre cele mai importante competiţii de jocuri electronice din lume.

Sâmbătă după-amiază sala Polivalentă era plină, copii de 10-12 ani de mână cu mamele lor, tineri pasionaţi de jocuri electronice sau gameri în devenire care făceau galerie în meciul de DotA 2 dintre Alliance şi Cloud 9, două dintre cele mai cunoscute echipe din lume. Atmosfera aducea cumva cu cea de pe un stadion, mai exact uralele şi exaltarea. Spre deosebire de meciurile de fotbal însă, „suporterii“ nu sunt fanii unei echipe, ci ţin mai degrabă cu cel mai bun şi aplaudă tehnica şi priceperea, nu „killurile“.

Deşi pare doar o joacă din timpul liber, competiţiile de tipul Dreamhack nasc milionari „din joacă“ şi sunt echivalentul Champions League la fotbal. „Dacă un jucător bun (de DotA 2 - n.red.) reuşeşte să câştige trei competiţii importante într-un an poate ajunge milionar“, spune Kelly Ong Xiao Wei, managerul echipei Alliance formată din patru suedezi şi un francez cu vârste cuprinse între 22 şi 27 de ani. Pe lângă banii câştigaţi în competiţii, gamerii profesionişti au şi salarii lunare ce variază între 2.000 şi 12.000 de euro, potrivit datelor ZF obţinute de la jucătorii prezenţi la Dreamhack. Printre „beneficiile“ primite la job se adaugă în cazul echipelor mari psihologi, maseuri şi manageri-antrenori.

Competiţia de la Bucureşti, care aduce laolaltă jucători de DotA 2 şi CS:Go (Counterstrike), are premii totale de 300.000 de euro, însă se numără printre evenimentele importante din domeniu.

Cu toate acestea, Silviu Stroe, CEO al computergames.ro, unul dintre organizatori, afirmă că este dificil să aduci la Bucureşti cele mai importante echipe, mai ales că sportul electronic devine tot mai popular şi sunt weekenduri cu 2-3 competiţii în parţi diferite ale globului. Totuşi, el recunoaşte şi că Dreamhack este un „spectacol“ profitabil. „Am investit circa 450.000 de euro şi sigur, sigur nu ieşim pe minus.“ Zilnic, evenimentul de la Bucureşti a atras peste 8.000 de oameni care au plătit bilete de la 20 de lei pentru o zi la 500 de lei abonament VIP. Cei mai mulţi sunt pasionaţi de jocuri şi vin ca să poată vedea live un meci sau ca să poată sta de vorbă cu preferatii lor. La finalul jocului Armand „bOne 7“ Pittner a coborât de pe scenă şi a fost întâmpinat de 30 de suporteri înarmati cu răbdare, cu markere şi cu camere foto. Tânărul de 24 de ani este cel mai bine cotat jucător român de DotA 2, fiind membru al echipei cloud 9. Printre fanii adunaţi în jurul său se afla şi părinţii săi care au venit să îl susţină. Recunosc că nu merg cu el în jurul lumii la turnee, însă indiferent de unde se află fiul lor, ei stau „lipiţi“ de calculator pentru a-i urmări meciurile, chiar dacă a doua zi la birou vor fi epuizaţi. Armand „bOne 7“ Pittner a început să se joace acum 12 ani şi se antrenează zilnic, 8-9 ore cu echipa şi alte câteva ore individual. Nu spune cât câştigă el, însă recunoaşte că salariul este de domeniul miilor de euro, la care se adaugă premiile care de cele mai multe ori rămân în mare parte în buzunarul jucătorilor. Este momentan un job full time, şi cei mai mulţi gameri profesionişti nu se gândesc la o reorientare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO