Business Hi-Tech

Ce telefoane vor fi la modă în acest an? Pariurile sunt pe mobilele cu Android. Vedeţi aici care sunt noutăţile târgului de la Barcelona

Ce telefoane vor fi la modă în acest an? Pariurile sunt pe mobilele cu Android - GALERIE FOTO

Autor: Magraon Andreea

14.02.2011, 23:56 311

Startul a fost dat de companii precum Samsung şi Sony Ericsson,care au anunţat că vor lansa dispozitive pe platforma dezvoltată deGoogle, care a ajuns în ultimul trimestru al anului trecut cel maiutilizat sistem de operare din lume.

Compania sud-coreeană a anunţat lansarea celei de-a douageneraţii a smartphone-ului Samsung Galaxy S, care s-a vândut anultrecut în 10 milioane de exemplare, şi unul dintre principaliirivali ai Apple iPhone. Samsung Galaxy S 2 are un procesordual-core şi utilizează platforma software Google Android 2.3.Mobilul are un ecran de 4,27 inci - mai mare decât la prima ediţieGalaxy şi o rezoluţie mai bună. Are conexiune Wi-Fi, include unmodul GPS şi are o capacitate de stocare de 16 sau 32 GB de date,care poate fi extinsă cu carduri microSD de până la 32 GB.

De asemenea, compania a mai lansat o tabletă de 10,1 inci, adoua generaţie a Samsung Glaxy Tab. Noua tabletă funcţionează cusistemul de operare Google Android 3.0. şi va fi disponibilă în 20de ţări printre care şi România în reţeaua Vodafone.

Bert Nordberg, CEO al Sony Ericsson, a declarat că va lansa încurând PlayStation Phone, o consolă de jocuri care va putea fifolosit drept telefon şi care rulează pe Google Android.

Cele două companii alături de alţi producători precum HTC sau LGse luptă pentru a ajunge pe primele locuri pe piaţa mondială atelefoanelor mobile. Smartphone-urile Apple iPhone şi cele carerulează pe Android au reprezentat 53% din vânzările totale anultrecut, potrivit companiei de cercetare Gartner. Apple, cea maivaloroasă companie de IT din lume, a vândut numai în ultimultrimestru din 2010 16,2 milioane de iPhone-uri.

"Este clar că Android domină piaţa şi că toţi producătoriiîncearcă să ofere ceva diferit pentru a se diferenţia de ceilalţi",susţine Francisco Jeronimo, analist la compania de cercetare IDC.Succesul Android este dat de integrarea cu serviciile online aleGoogle, dar şi de faptul că este oferită gratuit, ceea ce i-a făcutpe mulţi producători să îl adopte pentru telefoanele lor.

Nokia a rămas numărul unu anul trecut în topul producătorilor detelefoane mobile, însă şi-a micşorat cota de piaţă la 28,9% de la36,4 procente, cât a avut în 2009.

În încercarea de a recâştiga terenul pierdut în faţa Android şiApple, Nokia a anunţat la finele săptămânii trecute un parteneriatcu gigantul Microsoft de a folosi sistemul de operare Windows Phonepe propriile telefoane. Acordul nu a fost bine primit de piaţă,acţiunile Nokia având un declin de 20% de la anunţul companiei.

Banca J.P Morgan a retrogradat calificativul acţiunilor Nokia şianticipează că vânzările din acest an ale companiei sunt în pericolîn condiţiile în care nu există vreun termen limită pentru lansareatelefoanelor mobile produse în parteneriat cu Microsoft.

"Câştigătorul detaşat din acest parteneriat va fi, probabil,Microsoft", a afirmat un analist la banca elveţiană UBS. Locuriledoi şi trei au fost ocupate de companiile sud-coreene Samsung şiLG. Aceasta din urmă a anunţat lansarea primului telefon 3D dinlume, LG Optimus 3D, care rulează pe Android.

Producătorii de telefoane mobile vor încerca de asemenea să-iatragă pe dezvoltatorii de aplicaţii pentru telefoane mobile,atraşi până în prezent de Apple şi Android, relatează Reuters.

"Cei mai mulţi dezvoltatori fac aplicaţii pentru Apple şiAndroid. Ei nu vor să facă şi altceva chiar dacă sunt plătiţi.Companiilor le va fi foarte greu să îi atragă", a declarat MagnusJern, CEO al companiei de soft pentru telefoane mobile GoldenGekko.

Potrivit Gartner, vânzările totale de aplicaţii este de aşteptatsă se tripleze în acest an, la 15 miliarde de dolari.

Una dintre temele principale de discuţie de la evenimentul de laBarcelona, care va ţine până joi, va fi ascensiunea tehnologiei"near-field communication" (NFC), ce va permite plata în magazineprin intermediul telefoanelor mobile şi care funcţionează la odistanţă de până la 4 inchi (10 cm).

Printre speakerii de la târg se număra Steve Ballmer, CEO alMicrosoft, Eric Schmidt, directorul executiv al Google, CarolBartz, CEO al

Yahoo sau Vittorio Colao, directorul executiv al Vodafone.

Noutăţi la târgul de la Barcelona

Galaxy S II
Are un ecran Amoled de 4,27 inci.
Utilizează platforma software Google Android 2.3.
Camera foto principală are o rezoluţie de 8 megapixeli şi includeşi un flash.
Are conexiune Wi-Fi, include un modul GPS.
Are o capacitate de stocare de 16 sau 32 GB de date, care poate fiextinsă cu carduri microSD de până la 32 GB.

Samsung Glaxy Tab de 10 inci
Are un ecran de 10,1 inci.
Funcţionează cu sistemul de operare Google Android 3.0(Honeycomb).
Produsul are o cameră de 8 megapixeli montată pe spatele acestuiaşi o cameră de 2 megapixeli în partea din faţă a ecranului.
Cântăreşte 599 de grame şi are o lăţime de 10,9 de milimetri.
Are conectivitate HSPA, bluetooth şi Wi-Fi.
Are o memorie de 16 sau 32 GB.

Motorola Droid Pro
Are un ecran de 3 inci
Funcţionează pe platforma Android 2.2
Este considerat un rival al BlackBerry, terminalele care permitprimirea în timp real a mesajelor şi vizualizarea unor documenteWord, Excel sau Powerpoint direct pe telefon.
Are un procesor de 1 GHz.
Are o memorie de 2 GB, care poate fi extinsă până la 64 GB.
Camera încorporată este de 5 megapixeli.

LG Optimus 3D
Este dotat cu un procesor dual-core OMAP4 de 1GHz.
Dispune de o cameră cu lentilă dublă.
Are un ecran cu diagonala de 4.3 inci, care nu necesită ochelarispeciali.
Are conectivităţi speciale precum HDMI şi DNLA pentru trasferul dedate 3D.

Sony Ericsson Playstation Phone
Consolă portabilă de jocuri cu funcţie de telefon.
Rulează Android 2.3 Gingerbread
Are încorprorată o cameră foto de 5 megapixeli
Are un ecran de 4,3 inci
Are conectivitate HSDPA, Wi-Fi, bluetooth

LG Optimus Pad
Ecran de 8,9 inci cu o rezoluţie de 1280 x 768 .
Funcţionează cu sistemul de operare Android 3.0 (Honeycomb).
Este prima tabletă PC din lume ce încorporează o cameră 3D,permiţând utilizatorilor să surprindă imagini şi să înregistrezeconţinut video pentru a fi vizualizate pe un televizor HD 3D sautransferate pe web via YouTube3D.

Go4it.rotransmite LIVE de la cel mai mare targ de telefonie mobila dinlume. Galaxy Tab 10.1, Galaxy S II si LG Optimus 3D par sa fievedetele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO