Business Hi-Tech

Ce tip de firme IT vor sa mai cumpere polonezii de la Asseco

03.11.2009, 23:10 43

Grupul polonez Asseco, furnizor de servicii IT si soft, vainvesti, in urmatorii trei ani, suma de 28,5 milioane de euro inconsolidarea operatiunilor din Romania, Croatia si Serbia si inachizitionarea altor firme de profil din regiunea Balcanilor.
"Fondurile provin dintr-o investitie financiara a Bancii Europenepentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care a achizitionatpeste 4,8 milioane de actiuni, la care se adauga un imprumut desapte milioane de euro pe sase ani de la aceeasi institutiebancara. In plus, printr-o oferta publica de actiuni derulata pebursa din Varsovia in octombrie 2009, Asseco a atras incaaproximativ 6,5 milioane de euro", a declarat directorul general alAsseco South Eastern Europe, Piotr Jelenski.
El a adaugat ca o parte din bugetul de investitii va fi alocatoperatiunilor din Romania, fara sa dea mai multe detalii.
"Ne uitam la firme cu afaceri repetitive, care au expertiza si aicaror manageri nu vor sa plece din companie odata cu vanzarea. Dacaavem un feeling ca proprietarul vrea sa plece, nu facem tranzactia.De asemenea ne intereseaza doar firme profitabile, insa cu uncastig net intre unu si patru milioane de euro. Firmele mai mari aude regula propriile ambitii, nu vor sa fie cumparate. Nu neintereseaza insa reselleri de hardware, de exemplu", a precizatJelenski.
In acest context, el a precizat ca informatiile vehiculate anteriorin Romania si Polonia privind intentia Asseco de a cumpara SIVECO,cel mai mare producator local de soft, au fost niste "zvonuriexagerate". "Am avut discutii cu ei, dar nu a fost nimic mai multde atat", a spus Jelenski.
In Romania, Asseco South Eastern Europe a intrat in 2007, cand apreluat controlul societatilor Fiba Software si Net Consultingpentru 13,5 milioane de euro.
"Cu venituri de 40 de milioane de euro si un profit de treimilioane de euro in 2008, piata din Romania a avut o pondere de 42%in afacerile Asseco South Eastern Europe la nivelul anului trecut.Asseco are un angajament pe termen lung pe aceasta piata, unde aminvestit 16,2 milioane de euro si avem peste 170 de angajati", aspus reprezentantul companiei poloneze.
In prima jumatate a anului, veniturile Asseco in Romania au atins21,2 milioane de euro si se vor apropia pana in decembrie denivelul anului precedent.
Jelenski a adaugat ca Net Consulting si Fiba Software vor fuzionasub denumirea Asseco South Eastern Europe SRL pana la fineleanului, iar managerii romani vor ramane la conducereacompaniei.
El a explicat ca fuziunea face parte dintr-un proces dereorganizare a Asseco South Eastern Europe, care va avea carezultat crearea unei singure companii in fiecare tara undecompania poloneza este prezenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO