Business Hi-Tech

Cea mai mare licitaţie a toamnei: ANCOM aşteaptă 700 mil. euro pentru vânzarea licenţelor 5G

ANCOM este condus de Vlad Stoica, un avocat de business care a fost şi şeful cancelariei pentru premierul Victor Ponta. El a fost votat de parlament preşedinte al ANCOM în octombrie 2020.

ANCOM este condus de Vlad Stoica, un avocat de business care a fost şi şeful cancelariei pentru premierul Victor Ponta. El a fost votat de parlament preşedinte al ANCOM în octombrie 2020.

Autor: Adrian Seceleanu

13.09.2022, 00:08 1868

Documentaţia finală pentru licitaţie, finalizată miercuri. Giganţii Orange, Vodafone, RCS&RDS Digi şi Telekom Mobile sunt aşteptaţi să vină cu bani şi pentru licenţe, şi pentru dezvoltarea reţelelor – sumă estimată la 2 mld. euro pentru următorii 3-4 ani. Explozia preţurilor la energie, cel mai dificil subiect de pe agendă.

Vânzarea de licenţe radio pe 25 de ani pentru construcţia de reţele de comunicaţii 5G, cea mai mare licitaţie organizată de stat în această toamnă, de la care sunt aşteptate încasări de minim 693 mil. euro pentru bugetul de stat, va intra în linie dreaptă miercuri, după ce Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) va avea discuţiile finale pe documentaţie în principal cu Orange, Vodafone, RCS&RDS Digi şi Telekom Mobile, giganţii din telecom care sunt aşteptaţi să fie principalii competitori pentru spectrul radio.

„Miercuri 14 septembrie toate documentele privind procedura de selecţie vor primi aprobare finală în Consiliul Consultativ al ANCOM“, a anunţat Eduard Lovin, vicepreşedintele instituţiei.

După discuţiile anterioare operatorii au obţinut mai multe schimbări de la ANCOM în documentaţia licitaţiei, probabil cea mai importantă fiind reducerea cu 30% a tarifului de utilizare a spectrului radio, ceea ce se va traduce în costuri mai mici cu câteva milioane de euro pentru fiecare companie.

Relativul echilibru atins în discuţiile dintre ANCOM şi giganţii din telecom privind prevederile din caietul de sarcini a fost însă pierdut după ce pe 1 septembrie guvernul Ciucă a publicat proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care companiile de telecom şi-au pierdut, pe neaşteptate, accesul la facilitatea de a plăti tarife plafonate pentru consumul de energie.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Health&Pharma Summit'24