Business Hi-Tech

Cearta pe eRomania, un portal de 22 mil.euro. Sunt sau nu bani?

Cearta pe eRomania, un portal de 22 mil.euro. Sunt sau nu bani?
22.02.2010, 00:00 216

Soarta a doua dintre cele mai importante proiecte din programulde informatizare a administratiei eRomania, lansat de ministrulGabriel Sandu, este incerta in conditiile in care contractelesemnate anul trecut cu mai multe firme locale au ramas doar pehartie, iar oficialii din minister se contrazic intre ei in ceea cepriveste existenta surselor de finantare necesare pentru acestan.

Cele doua proiecte, in valoare de 22 mil. euro, sunt eRomania1,care urmareste simplificarea interactiunii mediului de afaceri si acetatenilor cu institutiile statului, si eRomania 2, un portal cuinformatii despre localitatile tarii.

Proiectele sunt blocate pana la prima rectificare bugetarapentru ca Ministerul Comunicatiilor (MCSI) nu are de fapt baniprevazuti pentru ele in buget, spune Andrei Savulescu, director inminister.

"Pana la acest moment, ministerul nu a facut nicio plata si niciofertantii nu au demarat implementarea proiectelor pentru ca sumelenecesare nu au fost incluse in bugetul institutiei pe acest an.Daca ministerul va primi sumele necesare prin rectificare bugetara,ofertantii castigatori vor incepe lucrarile", a declarat Savulescu,potrivit Mediafax. El a adaugat ca absenta finantarii nu este fapto surpriza, pentru ca firmele care au participat la licitatii stiauexact la ce sa se astepte.

"Ofertantii au stiut de la inceput ca finantarea proiecteloreste incerta si s-au angajat, prin semnarea acordurilor cadru, canu vor solicita modificarea preturile lucrarilor castigate prinlicitatie", a adaugat Savulescu.

Ministrul comunicatiilor, Gabriel Sandu, sustine insa ca baniiau fost alocati pentru cele doua proiecte si ca lucrul la ele vademara in acest an. "Am alocati banii pentru demararea proiectelor,urmand ca pana la sfasitul anului sa fie alocati 40-50% pentrueRomania1 si 33% pentru eRomania2", a declarat pentru ZF GabrielSandu. El a evitat sa comenteze sau sa explice declaratiile facutede oamenii din subordinea sa in ceea ce priveste finantareaproiectului. "Avem banii necesari", a insistat el.

Portalul cu informatii despre localitatile din Romania, numiteRomania2, va fi construit de Omnilogic, unul dintre cei mai maridistribuitori IT&C din Romania, care a castigat anul trecutcontractul a carui valoare se ridica la 49,96 milioane de lei (11,8milioane de euro). Alaturi de Omnilogic, la licitatia organizata deMinisterul Comunicatiilor in noiembrie 2009 s-au inscris siIntrarom si asocierea Teamnet International si Siveco Romania.

In ceea ce priveste eRomania1, contractul, care se va derula peo perioada de 45 de luni, in valoare de 10,23 milioane de euro) afost castigat de mai multe companii, care s-au asociat, anumeSysware System Integration, Total Soft, Provision SoftwareDivision, Star Storage, Softwin si Teamnet International. Proiectulprevede crearea unui portal prin care companiile si cetatenii saaiba acces online la serviciile institutiilor statului.

Cine trebuie sa ia banii

  • Omnilogic - 11,8 milioane de euro pentru eRomania1
  • Sysware System Integration, Total Soft, Provision SoftwareDivision, Star Storage, Softwin si Teamnet International - 10,23milioane de euro pentru eRomania2

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO