Business Hi-Tech

Cel mai mare pariu al miliardarilor de la Google. Construirea unui oraş de la zero, complet digitalizat. Acum caută terenul

Cel mai mare pariu al miliardarilor de la Google....

Autor: Dan Grigore Ivan

04.05.2016, 21:01 2894

Gigantul american Alphabet, concern ce deţine celebra companie Google, se pregăteşte pentru unul dintre cele mai ambiţioase proiecte de până acum, scrie Wall Street Journal.

Împreună cu Sidewalk Labs, companie specializată în dezvoltarea imobiliară şi recent achiziţionată de către celebra firmă de tehnologie, Google pregăteşte o mişcare care ar putea să devină cel puţin la fel de importantă în istoria umanităţii precum dezvoltarea şi implementarea celui mai bun motor de căutare din lume.

Cel mai nou proiect de pe masa executiviilor Alphabet este construcţia unui oraş de la zero, complet digitalizat, ce va fi realizat încercând să respecte cele mai înalte cerinţe privind confortul şi siguranţa civică.

După ce au creat holding-ul Alphabet, ce înglobează toate achiziţiile din ultima vreme al celor de la Google, miliardarii Larry Page şi Sergey Brin, fondatorii motorului de căutare, caută în momentul de faţă terenul perfect pentru realizarea planului lor.

Oraşul va integra noi tehnologii precum maşini autonome, locuinţe dotate cu sisteme inteligente de administrare sau livrarea mai eficientă a electricităţii şi a apei.

Practic, idei ce stau de ceva ani în laboratoarele Google vor lua viaţa, noul oraş urmând să devină prototipul vieţii urbane pentru următorii 20 de ani.

De asemenea, oraşul îşi propune să ofere cea mai bună experienţă locativă şi civică, zgomotul, poluarea, traficul sau lipsa locurilor de parcare urmând să devină o amintire pentru noii locatari ai proiectului semnat de Google.

De proiect se va ocupa direct Sidewalk Labs, condusă de către Daniel Doctoroff, ce a ocupat funcţia de consilier economic al primarului oraşului New York, Michael Bloomberg.

Doctoroff este recunoscut drept un înalt profesionist în industria de real estate americană, având în portofoliu unele dintre cele mai frumoase proiecte imobiliare realizate în întreaga America.

Până acum, asemenea proiecte ambiţioase s-au împotmolit, unele chiar sfârşind în faliment, ideile arhitecţilor şi inginerilor rămânând pentru totdeauna doar pe planşete.

Ideea aşa-numitelor „smart city-uri” nu este deloc nouă, dar implicare unor giganţi de asemenea calibru ar putea reprezenta un punct de inflexiune şi ar putea conduce la o avalanşă de asemenea proiecte în întreaga lume.

Masdar City, un oraş amplasat în deşert şi a cărui construcţie a început în anul 2006, îşi propunea să adăpostească peste 40.000 de oameni, dar este încă neterminat, criza financiară ce a urmat dând peste cap planurilor investitori din Emiratele Arabe.

Proiectanţii Masdar City şi-au propus ca noul oraş să fie alimentat 100% din energie regenerabilă, devenind un simbol al energiilor alternative şi al luptei împotriva poluării la nivel global.

Construcţia de noi oraşe ridică şi o întrebare de factură geopolitică. Rămâne de văzut, într-o perioadă în care se petrec difuzii şi transferuri de putere de la un aparat politic la altul, cum va reacţiona conceptul de oraş la aceste oportunităţi şi cum va arăta lumea în următorii nu foarte mulţi ani.

Oare s-ar putea ajunge cândva ca lupta între oraşe să fie mai acerbă şi lupta între naţiuni să nu mai pună în pericol ordinea şi liniştea globală?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO