Business Hi-Tech

Cel mai profitabil an pentru Intel: 11,7 mld. $ în 2010

Cel mai profitabil an pentru Intel: 11,7 mld. $ în 2010

Autor: Bogdan Cojocaru, Magraon Andreea

16.01.2011, 23:45 24

Intel, cel mai mare producător de microprocesoare din lume, aobţinut anul trecut un profit de 11,7 miliarde de dolari, încreştere cu 167%, potrivit presei internaţionale, 2010 fiind celmai profitabil an al companiei.

De asemenea, Intel, care a deschis anul trecut un centrusoftware la Bucureşti, primul din Europa dezvoltat de la zero, aavut în 2010 venituri de 43,6 miliarde dolari, cu 24% mari maridecât cele din 2009.

"Anul trecut a fost cel mai bun din istoria Intel. Credem că2011 va fi şi mai bun", a afirmat preşedintele producătorului demicroprocesoare, Paul Otellini, în raportul referitor larezultatele financiare din 2010.

Potrivit Bloomberg, estimările în creştere ale Intel reprezintăun semn că avansul cererii pentru cipuri destinate serverelorcompensează intrarea târzie a companiei pe piaţa tablet-PC-urilor.Pentru acest an, compania anticipează o creştere a vânzărilor de10%.

Intel are în vedere, de asemenea, creşterea cheltuielilor pentruproducţie cu 79%, ceea ce reflectă încrederea companiei înperspectivele de creştere, menţionează Otellini. Vânzările decipuri utilizate în centrele de cloud-computing au ajutat lacreşterea încasărilor şi profitului din ultimul trimestru al anuluitrecut, chiar dacă pentru notebook-uri cererea a rămas slabă.Pentru primul trimestru al acestui an, Intel anticipează venituride 11,1-11,9 mld. dolari. Mai mulţi analişti intervievaţi deBloomberg estimează venituri de 10,7 mld. dolari. Compania sebazează pe cererea venită din sectorul business pentru a compensavânzările slabe de produse destinate segmentului consumer. Intel nua fost îndeajuns de rapid pentru a oferi microprocesoare pentrutablet PC-uri, notează Bloomberg.

"În mod clar, pe partea destinată consumatorilor, tabletele audeja un impact semnificativ", a afirmat David Dillon, analist laHigh­mark Capital Management.

Tabletele iPad, ale Apple, funcţionează cu procesoare destinatetelefoanelor mobile bazate pe tehnologie de la ARM Holdings. Uniiproducători de tablete au optat pentru cipuri mai eficiente dinpunctul de vedere al consumului de energie decât cele furnizate deIntel.

Microprocesoarele ARM domină, de asemenea, piaţa telefoanelormobile inteligente, pe care Intel va intra în acest an, subliniazăOtellini. Procesoarele Atom vor intra în dotarea unei game largi detablete care vor fi lansate anul acesta, a precizat el.

În al patrulea trimestru, profitul net al Intel a crescut cu48%, la 3,39 de miliarde de dolari. Vânzările au urcat cu 8,4%, la11,5 miliarde de dolari. Compania intenţionează să investească 8,7miliarde de dolari în facilităţi de producţie şi echipament, faţăde 5,2 miliarde de dolari în 2010. Microprocesoarele Intel seregăsesc pe 80% din PC-urile din întreaga lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO