Business Hi-Tech

Cel.ro: Am ramas pe profit evitand cheltuielile inutile

Cel.ro: Am ramas pe profit evitand cheltuielile inutile
08.09.2009, 18:57 223

Cel.ro, numarul cinci pe piata locala de retail IT&C dupaveniturile din 2008, are ca tinta pentru 2009 un venit egal cu celdin anul trecut si estimeaza un profit net mai mic, pe fondulreducerii marjelor si al costurilor mai mari.

"Din punctul de vedere al numarului de comenzi, pe primele 8luni am inregistrat o crestere cu 25%, iar a cifrei de afaceri de7%. Insa in lunile mai si august am inregistrat afaceri mai micidecat in 2008. Din pacate, dupa cum ne arata cifrele din iulie siaugust, nu cred ca ultimele luni ale anului ne vor aduce vreocrestere. Speram sa incheiem anul macar la o cifra de afaceri egalacu cea din 2008", a declarat pentru ZF Tiberiu Pop, directorulexecutiv al Corsar Grup, compania care administreaza magazinulonline cel.ro.

Cel.ro, numarul cinci in topul retailerilor IT&C pe 2008dupa cifra de afaceri, a inregistrat anul trecut cel mai mareprofit net, castig pus de retailer pe seama evitarii cheltuielilor"inutile".

"Dintre toate magazinele online de IT&C avem cea maimare cifra de afaceri pe angajat. (...) In online castiga cei carereusesc sa mute cutiile de la importatori catre clienti cu costulcel mai mic. Faptul ca am fost pe profit inca din primii ani nune-a determinat sa ne aruncam la cheltuieli inutile pentru sediiluxoase sau masini", spune Pop. El crede insa ca in acest ancastigul net al cel.ro va urma un trend descendent, pe fondulconditiilor dificile de pe piata. "Pentru 2009 ne asteptam la oreducere a profitului din cauza pe de o parte a alocarii unuiprocent mai ridicat din acesta catre activitati de marketing si pede alta parte a scaderii adaosurilor pentru a pastra preturile catde cat apropiate de 2008 in ciuda deprecierii leului in fata eurocu 30%."

Compania si-a metinut numarul de angajati in jurul a 34 depersoane, compania eliminand insa cateva posturi "dindepartamentele de contabilitate si documentare".

Datoriile au scazut

In ceea ce priveste datoriile de peste un milion de euro pe carele avea compania la finele anului trecut, conform datelor de laMinisterul Finantelor, Pop afirma ca cea mai mare parte erareprezentata de obligatii catre furnizori. "In proportie de 99%datoriile reprezinta banii datorati furnizorilor, la care aveamtermen de plata. Pentru 2009 datoriile au scazut in principaldatorita reducerii termenului de plata la cativa furnizoriimportanti."

In ceea ce priveste cele mai vandute categorii de produse, sefulcel.ro spune ca acestea sunt laptop-urile, urmate de monitoare LCD,PDA-uri si GPS-uri, iar mai apoi de aparate foto.

Negocierile de vanzare, amanate pentru anulviitor

Tiberiu Pop spune ca retailerul detinut de omul de afaceri MihaiNenciu a intrerupt negocierile de vanzare cu fondul de investitiiRAEF, o eventuala tranzactie fiind amanata pentru anul viitor.

"In urma unei analize mai amanuntite atat a situatieifinanciare, cat si a beneficiilor pe care le-am putea avea in urmapreluarii pachetului majoritar de un fond de investitii, am decisca e mai bine sa mai asteptam cel putin pana la publicarearezutatelor financiare pentru 2009, care credem ca vor duce laintarirea pozitiei noastre intr-o eventuala negociere depreluare."

RAEF nu a confirmat declaratiile reprezentantilor cel.ro privindnegocierile de preluare a retailerului. RAEF s-a aflat si in cursapentru preluarea eMag, care a fost insa achizitionat dedistribuitorul Asesoft Distribution, controlat de oamenii deafaceri locali Sebastian Ghita si Iulian Stanciu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO