Business Hi-Tech

Cele mai asteptate gadgeturi ale anului: tablet PC-ul Apple si rivalul iPhone de la Google

Cele mai asteptate gadgeturi ale anului: tablet PC-ul Apple si rivalul iPhone de la Google
04.01.2010, 00:00 109

Apple, producatorul telefoanelor iPhone si al playerelorportabile iPod, dezvolta gadgetul de ani de zile sub supraveghereadirectorului executiv al companiei, Steve Jobs. Analistii sunt deparere ca tabletul PC va revolutiona piata si va promova un nou tipde computer.

Dispozitivul va semana cu un iPod Touch mai mare si va avea unecran multitouch de 10,1 inchi (25,6 cm). Se va putea conecta lainternet wireless si va fi ca un computer, care va permiteutilizatorului sa navigheze pe internet, sa vizioneze filme siemisiuni de televiziune, sa asculte muzica si sa citeascae-book-uri.

Apple va intra astfel in concurenta cu Amazon.com, producatoruldispozitivelor Kindle, si cu tabletele low-cost produse de Acer,Asustek Computer si Hewlett-Packard Co. Noul gadget, a caruilansare este asteptata la sfarsitul acestei luni, va fi pus invanzare la mijlocul anului si va avea un pret cuprins intre 700 si1.000 de dolari (486 si 700 de euro), relateaza Bloomberg. Apple ainregistrat deja domeniul de internet iSlate.com, lasand sa seinteleaga ca aceasta va fi denumirea noului dispozitiv.Reprezentantii companiei se asteapta sa vanda 10 milioane detablete PC in acest an, potrivit lui Lee Kai Fu, un fost executival Google, care a postat pe blog aceasta informatie, citand sursefamiliare proiectului. Potrivit presei internationale, lansareadispozitivului este asteptata pe 26 ianuarie la San Francisco.Reprezentantii Apple au inchiriat deja Centrul Yerba Buena dinoras, pentru a face un "anunt important", refuzand sa ofere alteinformatii, relateaza BBC News. Unele dintre cele mai importanteproduse Apple - iPhone si MacBook Air - au fost lansate tot in lunaianuarie. Alte companii au produs deja tablete PC. Printre acestease numara Archos, care a lansat recent propria versiune, cefunctioneaza cu sistemul de operare Android, dezvoltat de Google.Microsoft lucreaza la un astfel de dispozitiv. PresedinteleMicrosoft, Bill Gates, a declarat ca astfel de gadgeturi reprezintaviitorul PC-urilor.

Crestere istorica a actiunilor Apple

Zvonurile lansarii unui astfel de dispozitiv au dus la crestereaactiunilor Apple cu 11% in luna decembrie, relateaza BBC News.Actiunile Apple au atins un nou record istoric in ajunulCraciunului pe bursa de la New York, de 209,35 dolari pe unitate,datorita entuziasmului legat de lansarea unui tablet PC, potrivitReuters.

"Investitorii sunt entuziasmati de lansarea anticipata a unuitablet PC Apple. Se asteapta ca acest produs sa permita Apple sa-sicontinue cresterea formidabila", a comentat un analistamerican.

Steve Jobs (54 de ani), directorul executiv al Apple, este celcare va face prezentarea noului dispozitiv, dupa ce anul trecut afacut o pauza de sase luni de zile din motive medicale. Analistiisustin ca anul 2009 a fost unul profitabil pentru Apple, desicompania nu a lansat vreun produs important. Profitul companiei acrescut cu 47% in al treilea trimestru, pana la 1,7 miliarde dedolari. Veniturile companiei in aceeasi perioada au fost de 36,5miliarde de dolari.

Google lanseaza un mobil mai subtire decatiPhone

Tot in aceasta luna este asteptata lansarea Nexus One, primultelefon mobil produs de Google, care detine cel mai popular motorde cautare din lume. Dispozitivul va intra intra in competitiedirecta cu iPhone, produs de Apple, oferind conexiune la internetsi jocuri video. Google isi va asigura astfel influenta pe piatatelefoanelor mobile, dominata de iPhone, BlackBerry si Nokia.

Telefonul va functiona pe platforma Android, dezvoltata deGoogle si va fi produs de compania taiwaneza High Tech Computers(HTC), cel mai mare producator de smartphone-uri cu WindowsMobile.

Nexus One va fi accesibil prin operatorul de telefoniemobila T-Mobile, presa relatand ca Google ar putea vinde telefonuldirect consumatorilor prin intermediul comenzilor online.

Nexus One va avea un display de 3,7 inchi (9,3 cm), o memorieRAM de 512 MB si un card microsd de 4 GB (care se poate extindepana la 32 GB). De asemenea, telefonul va mai avea o camera foto de5 megapixeli, calitatea fotografiilor fiind decenta, potrivit uneirecenzii publicate de blogul de tehnologie Engadget. Telefonul areun design atragator, fiind mai subtire decat iPhone. Primul telefonmobil Google va fi vandut la liber la pretul de 530 de dolari,relateaza presa internationala. El va putea fi cumparat laabonament, incheiat pentru un an, cu 180 de dolari in reteauaT-Mobile in Statele Unite. Sistemul de operare Android a fostlansat pe telefoane mobile in 2008, pentru prima oara, iar VerizonWireless a lansat un dispozitiv numit Droid in noiembrie 2009 pecare ruleaza platforma. Oferind propriul dispozitiv, VerizonWireless a plasat Google in competitie directa cu Apple,producatorul dispozitivelor iPhone si iPod, si Research in Motion,dezvoltatorul smartphone-ului BlackBerry.

Tablet PC Apple

Va semana cu un iPod Touch mai mare si va avea un ecranmultitouch de 10,1 inchi (25,6 cm). Se va putea conecta la internetwireless si va fi ca un computer, care va permite utilizatorului sanavigheze pe internet, sa vizioneze filme si emisiuni deteleviziune, sa asculte muzica si sa citeasca e-book-uri. Noulgadget va avea un pret cuprins intre 700 si 1.000 de dolari (486 si700 de euro). Apple a inregistrat deja domeniul de internetiSlate.com, lasand sa se inteleaga ca aceasta va fi denumireanoului dispozitiv.

Nexus One

Telefonul va functiona pe platforma Android, dezvoltata deGoogle, si va fi produs de High Tech Computers (HTC), cel mai mareproducator de smartphone-uri cu Windows Mobile. Mobilul va avea undisplay de 3,7 inchi (2,54 cm), o memorie RAM de 512 MB si un cardmicrosd de 4 GB (care se poate extinde pana la 32 GB). De asemenea,telefonul va mai avea o camera foto de 5 megapixeli, fotografiilefiind destul de decente. Are un design atragator, fiind mai subtiredecat iPhone. Va fi vandut la liber la pretul de 530 de dolari sila abonament, incheiat pe o perioada de un an, cu 180 de dolari inreteaua T-Mobile in Statele Unite.

AFACERI DE LA ZERO