Business Hi-Tech

Cele mai ieftine pachete triple-play din Ungaria sunt de trei ori mai scumpe fata de Romania

Cele mai ieftine pachete triple-play din Ungaria sunt de trei ori mai scumpe fata de Romania

Rata de penetrare a serviciilor internet de mare viteza in Ungaria este de circa 30%, fata de sub 10% in Romania

05.10.2008, 19:12 67

Pachetele de servicii triple-play, care includ servicii de televiziune, telefonie fixa si acces la internet se vand in Ungaria la un pret de aproape 40 de euro pe luna, tariful fiind de aproape trei ori mai mare decat cel practicat de operatorii din Romania.

Compania Hungarian Telephone and Cable Corp (HTCC), al doilea jucator de pe telefonia fixa din Ungaria, care opereaza pe piata sub brandul Invitel, ofera, spre exemplu, la un pret de 9.900 de forinti pe luna (40 de euro) un pachet care include servicii de televiziune, telefonie fixa si acces la internet la viteza de 1 Mbps. "Este un pret atractiv pentru piata ungara", spune Martin Lea, CEO al Invitel.
In acelasi timp, este greu de crezut ca in Romania un asemenea tarif ar rezista pe piata, in conditiile in care cei mai mari jucatori din industrie vand un pachet similar de servicii la preturi mai mici de 15 euro.
Astfel, cele mai ieftine pachete triple play au tarife de circa 13 euro in cazul UPC Romania si de circa 12 euro in cazul New Com, care opereaza sub brandul Injoy. RCS&RDS vinde, pe de alta parte, in Romania, la un tarif mai mic de 15 euro pe luna, un pachet de servicii care include pe langa telefonie fixa, internet si televiziune si servicii de telefonie mobila.
Una din cele mai importante tinte ale HTCC (Invitel), care acopera aproximativ 20 din populatia Ungariei, il reprezinta cresterea numarului de clienti pentru servicii internet. "Rata de penetrare a serviciilor internet de mare viteza este de circa 30%, in timp ce la nivel european media este de circa 57%, astfel ca resurse de crestere pe piata exista. De asemenea, una din tintele noastre este sa convingem oamenii sa nu renunte la telefonul fix din casa", a adaugat Martin Lea.
HTCC concureaza pe piata din Ungaria cu operatori precum Matav, UPC sau RCS&RDS. In ceea ce priveste businessul din Ungaria al companiei detinute de Zoltan Teszari, Lea a afirmat ca "RCS&RDS este un jucator mic pe piata de cablu TV, insa este unul din primii jucatori de pe piata de servicii de televiziune prin satelit", cu aproape 500.000 de utilizatori.
HTCC detine in Romania compania Euroweb, unul dintre jucatorii importanti de pe piata telecom, care estimeaza pentru acest an afaceri de 13 mil. euro.
Directorul executiv al Invitel a evitat sa comenteze informatiile privind depunerea de catre RCS&RDS a unei oferte pentru preluarea unui pachet de 64% din companie, afirmand doar ca procesul este in curs iar anunturile oficiale pe aceasta tema vor fi facute de actionar, compania daneza TDC. In cursa pentru HTCC se mai afla operatorul telecom norvegian Telenor si fondul de investitii Mid Europa Partners.
Sub protectia anonimatului, oficiali ai HTCC spun insa despre oferta RCS&RDS ca ar reprezenta mai degraba o actiune de imagine. "Este greu de crezut ca RCS&RDS dispune de fondurile necesare pentru a prelua un operator evaluat la peste 800 mil. euro. Este ca si cum Euroweb ar depune o oferta de preluare a Romtelecom", au spus ei.
Euroweb, subsidiara HTCC din Romania, este unul din cei mai mari jucatori de pe piata serviciilor telecom furnizate catre companii sau alte companii de telecomunicatii. Principalul competitor al Euroweb este compania GTS Telecom.
 
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO