Business Hi-Tech

Cele mai mari 70 de firme de IT&C au 42.000 de angajati si afaceri de 6,5 mld. euro

Cele mai mari 70 de firme de IT&C au 42.000 de angajati si afaceri de 6,5 mld. euro
15.09.2009, 18:30 112

Cele mai mari 70 de companii locale de IT&C aveau peste42.000 de angajati anul trecut, cei mai mari angajatori fiindcompaniile de telecom, conform datelor disponibile pe pagina web aMinisterului Finantelor, centralizate de ZF. Personalul angajat defirmele IT a crescut cu aproape 7% anul trecut, respectiv 2.608persoane.

Primele 70 de firme de IT&C au facut anul trecut afaceri de6,5 mld. euro, in crestere cu 8,4% (508 mil. euro) fata de anulprecedent. Dupa cumularea profitului si pierderilor neteinregistrate de cele 70 de companii a rezultat un castig net de 486 mil. euro, in scadere fata de anul2007 cand profitul net era de 551 mil. euro, potrivit datelor de laFinante.

De ce a scazut profitul

Rezultatul a fost influentat de pierderile mari anuntate decompanii ca UPC si Cosmote, pe fondul investitiilor in dezvoltare,dar si de intrarea pe pierderi a unui numar mare de retaileri sidistribuitori IT&C - pe fondul caderii vanzarilor.

De altfel, companiile din retailul si distributia IT&C suntcele care au realizat unele dintre cele mai mari concedieri anultrecut. Doar Depozitul de calculatoare, Ultra Pro si TornadoSistems au dat afara aproape 300 de oameni anul trecut. Fenomenul acontinuat si in acest an, cand Ultra Pro, spre exemplu, si-a inchismagazinele si a concediat aproape toti angajatii.

Mai multe companii au continuat de altfel concedierile si inacest an, astfel incat este posibil ca la finele lui 2009 numarulde angajati din cele mai mari 70 de firme IT&C sa fie mai micdecat la sfarsitul lui 2007.

Cel mai mare angajator de pe piata locala de IT&C ramaneRomtelecom, cu un numar mediu de peste 11.000 de angajati anultrecut, urmat de rivalii de la RCS& RDS, Orange siVodafone.

De altfel, noua din primii zece angajatori din industria localade IT&C sunt companii care ofera servicii telecom, iar singuraexceptie este Alcatel-Lucent, producator de echipamentetelecom.

Romtelecom conduce pe de alta parte si in topul companiilor careau facut cele mai mari concedieri anul trecut, scadereapersonalului fiind realizata in cadrul unui proces mai amplu derestructurare a operatorului.

UPC, care s-a aflat, de asemenea, intr-un proces derestructurare in 2008, a renuntat la 498 de angajati.

Si Vegastel, retailer GSM preluat de Vodafone, a concediat peste100 de oameni, la fel ca si retailerul Depozitul decalculatoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO