Business Hi-Tech

CEO Google: Windows va fi o amintire

12.07.2009, 20:01 30

Sistemul de operare Google Chrome va fi instalat pe "milioane de calculatoare" si ar putea determina utilizatorii sa renunte la Microsoft Windows, a declarat Eric Schmidt, seful gigantului online, intr-un interviu pentru Bloomberg.
"Nu avem estimari exacte, stim ca vor fi milioane", a spus Schmidt intrebat daca are o cifra privind numarul de instalari pentru viitorul sistem de operare, pe care compania il va oferi gratuit incepand cu a doua parte a anului viitor. "In mod sigur este posibil sa castigam cota de piata in detrimentul Microsoft. De asemenea, este posibil ca Microsoft sa-si schimbe strategia pentru a raspunde provocarii noastre."
Google nu va oferi primul sistem de operare gratuit de pe piata insa va veni de pe pozitia unui jucator care are zeci de milioane de utilizatori in intreaga lume, si care are astfel la indemana o distributie si vizibilitate asigurate inca din prima clipa. Pe piata circula de multi ani diverse variante gratuite ale sistemului de operare Linux insa acestea nu au fost niciodata realizate de o companie cu o putere financiara si forta de distributie precum Google.
Google a anuntat ca sistemul Chrome OS, bazat pe codul sursa-deschisa Linux, este proiectat pentru toate PC-urile, dar va debuta pe netbook-uri. Ramane insa de vazut care va fi impactul sistemului de operare Google in conditiile in care acesta va ajunge pe piata la aproximativ un an dupa ce Microsoft va lansa noua versiune a Windows, care include si o editie speciala dedicata netbook-urilor.

Scade pretul computerelor?
Chiar si in conditiile in care Google Chrome va fi disponibil dupa ce Microsoft va fi incasat deja bani buni pe Windows 7, unii analistii cred ca gigantul care are Windows instalat pe 90% din PC-urile din lume ar putea fi nevoit sa mai reduca din preturi, antrenand si o reducere a calculatoarelor.
"Este probabil ca strategia Microsoft sa fie orientata catre preturi, in conditiile existentei unui concurent puternic, cu un brand recunoscut, care este Google", a declarat Brent Williams, analist la Benchmark.
Aceste laptopuri ieftine, cu un pret de 300-400 de dolari, folosite mai ales pentru navigarea pe internet, reprezinta unul dintre putinele segmente de pe piata PC-urilor care inregistreaza crestere, astfel incat orientarea Google catre netbook-uri este justificata.
Shaw Wu, analist la compania Kaufman Bros, a aratat ca pretul tuturor componentelor pentru PC-uri este in scadere, dar nu este si cazul costului sistemului de operare, iar acest fapt va exercita presiuni asupra Microsoft.
Analistii estimeaza pretul la 20-40 de dolari pentru sistemul XP si cel putin 150 de dolari pentru Vista.
Eric Schmidt a reiterat ideea ca cea mai dificila perioada a crizei economice a trecut, insa companiile va trebui sa opereze in continuare dupa alte reguli decat in trecut.
"Noua stare de normalitate este scaderea. Trebuie sa iti supraveghezi foarte strans stocurile. Creditul nu mai este imediat la indemana", a descris Schmidt situatia economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO