Business Hi-Tech

Cheltuielile globale pentru produsele şi serviciile IT vor ajunge în 2023 la 4,5 trilioane dolari, în creştere cu 2,4%; vânzările de software şi servicii IT vor creşte, dar segmentul de dispozitive va scădea

Cheltuielile globale pentru produsele şi serviciile IT...

Autor: Roxana Rosu

30.01.2023, 15:52 163

Cheltuielile efectuate la nivel mondial pentru produsele şi serviciile IT vor ajunge în 2023 la 4,5 trilioane dolari, în creştere cu 2,4% faţă de 2022, conform ultimei prognoze a Gartner, în scădere faţă de prognoza din trimestrul precedent, care preconiza o creştere de 5,1%.

În timp ce inflaţia continuă să erodeze puterea de cumpărare a consumatorilor şi să reducă cheltuielile pentru dispozitive, se aşteaptă ca volumul cheltuielilor IT la nivel global efectuate de companii să rămână la cote ridicate.

„Consumatorii individuali şi companiile se confruntă cu realităţi economice foarte diferite”, a declarat John-David Lovelock, Distinguished VP Analyst la Gartner. „În timp ce inflaţia devastează pieţele de consum, contribuind la concedieri la companiile B2C, mediul enterprise continuă să crească bugetele alocate pentru iniţiativele de afaceri digitale, în pofida încetinirii ritmului economiei mondiale”, a completat Lovelock.

Potrivit analizei, segmentele de software şi servicii IT vor creşte cu 9,3% şi, respectiv, 5,5%. De asemenea, se estimează că segmentul de dispozitive va scădea cu 5,1% în acest an, deoarece atât consumatorii individuali, cât şi companiile prelungesc ciclurile de utilizare a dispozitivelor.

Volumul estimat al cheltuielilor IT la nivel mondial (milioane USD)

„În perioada de vârf a pandemiei, angajaţii şi consumatorii şi-au reîmprospătat dotarea tehnologică cu noi tabletele, laptopuri şi telefoane mobile datorită lucrului şi educaţiei de la distanţă”, a spus Lovelock. „Fără un motiv convingător pentru o schimbare a acestora, dispozitivele sunt folosite pentru o perioadă mai lungă de timp, iar piaţa suferă”, a explicat Lovelock.

Simultan cu creşterea cheltuielilor pentru software, piaţa serviciilor IT este în creştere, pe măsură ce companiile caută să aducă personal IT din exterior pentru servicii de implementare şi asistenţă. De exemplu, se estimează că volumul cheltuielilor pentru servicii de consultanţă se vor ridica la 264,9 miliarde dolari în 2023, în creştere cu 6,7% faţă de 2022.

„ „În fiecare verticală din industrie, cheltuielile pentru serviciile IT cresc mai rapid decât serviciile interne. Lucrătorii IT calificaţi migrează din organizaţiile IT ale companiilor către furnizori de tehnologie şi servicii (TSP) care pot ţine pasul cu cerinţele salariale crescute, oportunităţile de dezvoltare şi perspectivele de carieră”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO