Business Hi-Tech

Chinezii care deţin divizia de mobile a Philips: 60% din telefoanele vândute în acest an în România vor fi smart

Chinezii care deţin divizia de mobile a Philips: 60% din...

Autor: Ioana Nita

12.11.2014, 00:02 1053

China Electronics Corporation (CEC), unul dintre cei mai mari producători chinezi de echipamente telecom, care a cum­părat divizia de telefoane mobile a Philips în 2007, va de­pă­şi la sfârşitul acestui an pragul de 50.000 de smartphone-uri vândute pe plan local şi ţinteşte să îşi dubleze cota de piaţa în 2015.

„Anul acesta vom avea circa 1% cotă de piaţă, ceea ce înseamnă peste 50.000 de unităţi vândute. În 2015 aş vrea să dublez cota de piaţă şi cred că sunt premise favorabile pentru realizarea acestui obiectiv dacă ţin cont de notorietatea brandului Philips - din 10 gospodării sunt destule care au un produs marca Philips -, şi de portofoliul echilibrat de produse“, a declarat pentru ZF Radu Ionescu, reprezentant distribuţie pentru telefoanele mobile Philips pe plan local.

Vânzările de smartphone-uri au crescut spectaculos în ultimii ani în România, acest segment ajungând să reprezinte în prezent circa jumătate din piaţa locală de telefoane mobile. Anul trecut s-au vândut aproximativ 1,5 milioane, conform estimărilor din piaţă, iar pentru sfârşitul acestui an se anticipează că vânzările vor depăşi 2 milioane de unităţi. „Anul acesta se vor vinde peste 4 milioane de telefoane mobile, incluzând feature phones şi smartphone-uri. Dintre acestea, circa 60% vor fi smartphone-uri“, a confirmat Ionescu. 

CEC a intrat în România în urmă cu un an, având o strategie graduală de intrare pe piaţă. Primele modele lansate au fost smartphone-uri din gamele entry-level şi mid-level, iar ieri a introdus pe piaţă şi modele high-end - Philips I928 şi Philips Xenium I908.

Acestea sunt disponibile momentan în exclusivitate în oferta Digi Mobil a operatorului telecom RCS&RDS. Modelul I928 costă 1.349, iar Philips Xenium I908 poate fi achiziţionat la 1.199 lei.

Majoritatea vânzărilor de smartphone-uri Philips - între 85-90% se face prin intermediul operatorilor telecom. Telefoanele mobile Philips sunt disponibile în magazinele Arsis, partenere Vodafone, iar până la rebranduirea Cosmote şi Romtelecom în Telekom, acestea au fost comercializate şi în oferta Cosmote.  

„Operatorii de telefonie mobilă fac în prezent push pe servicii de date împreună cu smartphone-uri“, a punctat reprezentantul local Philips.

Până în prezent, cele mai vândute telefoane mobile Philips pe piaţa locală au fost modele entry-level S308 şi W3500, dar şi modelul mid-level S388. Anul viitor, CEC va lansa în România şi următoarea generaţie a vârfului de gamă (flagship) i966.

Pe segmentul premium, principalii jucători de pe piaţa internaţională şi locală de smartphone-uri sunt Samsung, Apple şi HTC, în timp ce în zona de entry şi mid level se regăsesc şi producatori autohtoni precum Allview, Evolio, E-Boda sau Utok.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO