Business Hi-Tech

Cine sunt oamenii cu care defilează noul guvern PSD în Consiliul de Administraţie al grupului Telekom România

Cine sunt oamenii cu care defilează noul guvern PSD în...

Autor: Adrian Seceleanu

30.03.2017, 00:06 3281
Augustin Jianu (PSD), noul ministru al comunicaţiilor din cabinetul Grindeanu, şi-a numit proprii oameni în Consiliul de Administraţie al grupului Telekom România - una dintre cele mai mari companii la care statul mai deţine acţiuni, în cadrul unei adunări a acţionarilor care a avut loc în data de 10 fe­bruarie, arată documente publicate recent în Monitorul Oficial. Grupul Telekom România a publicat miercuri, pe pagina sa proprie, numele celor patru noi oameni trimişi de stat în CA: Ciprian Boloş, Dragoş Vlad, Alin Matei şi Raluca Ioana Purecel - patru persoane despre care nu există date care să arate că ar avea experienţă în industria de telecom.
 
Dintre cele patru persoane trimise de guvernul PSD în CA-ul Telekom, unde acestea stau la masă cu unii dintre cei mai experimentaţi manageri în comunicaţii din regiune, cu o experienţă de 10-20 de ani în acest business, doar Ciprian Boloş, mâna dreaptă a lui Alexandru Petrescu, actualul ministru al mediului de afaceri şi fostul şef al Poştei Române, are experienţă internaţională în business (dar nu şi în industria de telecom).
 
Ministrul Jianu a urmat practic modelul opac al numirilor în CA-urile companiilor la care statul are participaţii, prin care sunt recompensate diferite persoane apropiate. În trecut, de altfel, statul român a mai trimis în CA al Telekom şi secretare sau asistente personale. O schimbare în acest mod de reprezentare a statului a fost făcută de fostul ministru Marius Bostan, care i-a trimis în decembrie 2015 în CA-ul Telekom pe Anca Georgescu, fost director de HR al grupului Telekom, Bogdan Voicu - fost director de achiziţii al grupului Telekom, şi Florin Furdui - country manager al Portland Trust - unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din România, cu experienţă şi în comunicaţii. Jianu a cerut schimbarea celor trei (Anca Georgescu, Bogdan Voicu şi Florin Furdui) fără a-i notifica despre intenţia sa pe foştii reprezentanţi ai statului în CA-ul Telekom. Opţiunea lui Jianu pentru CA-ul operatorului de telefonie mobilă Telekom România Mobile Communications a fost Raluca Ioana Purecel, care a lucrat în ultimii ani în funcţia de consilier legal la Primăria Bucureşti şi compania de stat Trans­gaz şi a cărei carieră nu are nicio legătură cu industria de telecom.
 
Ministerul Comunicaţiilor nu a răspuns nici în prezent solicitărilor ZF, transmise de la jumătatea lunii februarie, de a comunica me­toda de selecţie a celor patru persoane, CV-urilor acestora precum şi care sunt obiectivele urmărite de minister în cadrul Telekom.
 
Grupul Telekom, cu afaceri anuale de aproximativ 1 miliard de euro, este cel mai mare furnizor de servicii fixe şi mobile de pe piaţă.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO