Business Hi-Tech

Cine vinde primul de pe piata locala de recrutare online?

Cine vinde primul de pe piata locala de recrutare online?
23.05.2007, 18:16 118

Piata locala de recrutare online, pe care se disting trei jucatori majori - ejobs.ro (eJobs Group), bestjobs.ro (Neogen) si MyJob.ro (Netbridge), reprezinta una dintre cele mai atractive tinte de achizitii pentru fonduri de investitii si companii internationale datorita marjelor ridicate de profit si ritmului puternic de crestere al veniturilor.
eJobs.ro, cel mai mare jucator de pe piata locala, despre care mai multe surse din piata online afirma ca se afla in prezent in discutii avansate pentru o eventuala vanzare sau asociere cu fondul american de investitii Tiger Global Management, avea inca din 2005 o marja a profitului operational de peste 50%. In conditiile in care cifra de afaceri eJobs.ro creste de cateva ori de la an la an, compania se afla in mod natural pe lista de prioritati a fondurilor de investitii.
De altfel, zvonurile si discutiile despre posibila preluare a unuia din primii trei jucatori de pe piata evaluata in acest an la 4 - 5 milioane de euro nu sunt noi.
Liviu Dumitrascu, 30 de ani, unul dintre proprietarii eJobs, explica in urma cu aproape un an pentru BUSINESS Magazin interesul pentru achizitiile din recrutarea locala online: "eJobs si BestJobs sunt branduri nationale, de retail, de care oricine va avea nevoie daca vrea sa intre. Intrarile de la zero pe piata sunt aproape imposibile, astfel ca exista doua tinte clare de achizitie: noi si BestJobs", spunea Dumitrascu.
Desi in aceste zile mai multe surse din piata online dau ca iminenta semnarea unui acord de vanzare sau intrare ca investitor in eJobs a fondului Tiger Global Management, Dumitrascu neaga categoric orice discutie. "Neg ferm orice zvonuri care au ca obiect o tranzactie cu eJobs", a declarat el pentru ZF.
Acum aproape un an, cand admitea ca se afla in negocieri cu un fond de investitii, Dumitrascu spunea ca nu vrea sa vanda inaintea concurentilor de la BestJobs, pentru ca primul care va face exit din business va incasa mai putin. Al doilea jucator din piata va deveni singura optiune pentru un alt jucator international care va dori sa intre in Romania, isi motiva el teoria. O alta opinie avea insa in urma cu doar cateva luni Calin Fusu, director general Neogen (BestJobs), principalul sau competitor: "cred ca eJobs se va vinde (in 2007 - n. red), iar cu banii incasati Liviu Dumitrascu isi va cumpara iaht", conform unei declaratii pentru lunarul de business TARGET.
Totusi, co-fondatorul eJobs se arata dispus sa vorbeasca despre perspectivele afacerii infiintate in 1999 alaturi de Daniel Tatar, pe vremea cand amandoi erau studenti la cibernetica.
"Suntem in acest moment numarul unu pe piata locala de recrutare online, cu un numar de peste un milion de CV-uri active inregistrate pe site. Anul trecut cifra de afaceri a ajuns la aproape un milion de dolari iar in acest an estimam ca vom ajunge la 3 milioane de dolari (2,3 ? 2,5 milioane de euro)", a spus Dumitrascu. "Poate ca in acest an nu va fi acelasi multiplicator al afacerii ca anul trecut dar piata va creste probabil de trei ori iar anul viitor de 2,5 ? 2,8 ori", a declarat Dumitrascu pentru ZF.

Fondul de investitii Tiger Global Management, cu sediul la New York - despre care surse din piata online au declarat pentru ZF ca negociaza preluarea sau achizitia unui pachet de actiuni la eJobs, este implicat in dezvoltari imobiliare desfasurate pe piata romaneasca prin compania Adama, cu proiecte de 800 de milioane de euro.
De asemenea, fondul are investitii in zona online in Turcia, Rusia si China.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO