Business Hi-Tech

Clienţii europeni ai Microsoft vor putea opta de anul viitor pentru stocarea datelor în Germania

Clienţii europeni ai Microsoft vor putea opta de anul...

Autor: Anca Dumitrescu

11.11.2015, 15:41 526

Noul serviciu oferit de Microsoft va fi disponibil clienţilor din UE şi ţările învecinate din a două jumătate a anului viitor, relatează MarketWatch.

Datele introduse de clienţi în softul office pentru Internet al Microsoft şi aplicaţiile de business vor fi stocate în două centre de date deţinute de Deutsche Telekom, cel mai mare grup de telecomunicaţii din Germania.

Microsoft va avea acces la datele respective numai dacă va avea permisiunea clienţilor sau a T-Systems, subsidiara Deutsche Telekom care operează centrele de date.

Dacă T-Systems va acorda accesul, Microsoft va accesa datele doar sub supraveghere.

"Centrele de date din Germania oferă clienţilor posibilitatea de a alege şi încrederea în felul în care sunt manipulate şi stocate datele lor", a declarat directorul general al Microsoft, Satya Nadella.

Microsoft a făcut anunţul la câteva săptămâni după ce Curtea Europeană de Justiţie a anulat un acord între SUA şi Uniunea Europeană care permitea transferul de date personale ale europenilor în Statele Unite. Curtea a considerat că pactul numit Safe Harbor a încălcat dreptul la confidenţialitate, datele fiind expuse activităţilor de supraveghere ale agenţiilor americane.

Aplicaţii ale Microsoft precum Office 365, Azure şi Dynamics CRM Online vor fi oferite prin intermediul centrelor de date din Frankfurt şi Magdeburg.

De la dezvăluirile făcute de Edward Snowden, fost contractor al Agenţiei Naţionale de Securitate din SUA, referitoare la activităţile de supraveghere ale instituţiei, Deutsche Telekom a lansat o serie de produse în scopul protejării utilizatorilor de spionaj, între acestea numărându-se criptarea email-urilor, asigurarea smartphone-urilor şi crearea de centre germane de date.

"Investim în centre de date în Germania pentru că standardele de protecţie a informaţiilor sunt foarte apreciate", a declarat directorul general al Deutsche Telekom, Tim Hottges, la inaugurarea centrului de date din Magdeburg.

State din afara UE presează la rândul lor marile companii americane din sectorul tehnologiei să stocheze local datele cetăţenilor lor. Astfel, o nouă lege din Rusia obligă companii precum Facebook şi Twitter să stocheze şi să proceseze datele utilizatorilor ruşi pe teritoriul ţării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO