Business Hi-Tech

Cluj Innovation City va fi inclus pe lista marilor proiecte de investiţii la nivel naţional

Cluj Innovation City va fi inclus pe lista marilor...

Autor: Pacala Dana, Vasile Magradean

21.03.2014, 00:00 791

Proiectul Cluj Innovation City, estimat la 300 de milioane de euro, va fi înscris pe lista marilor proiecte de investiţii la nivel naţional, astfel încât să poată beneficia de finanţare europeană în exerciţiul bugetar 2014-2020, a anunţat preşedintele Asociaţiei Cluj IT Cluster, Alexandru Tulai.

Preşedintele Asociaţiei Cluj IT Cluster, Alexandru Tulai, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă desfăşurată în cadrul evenimentului Cluj Innovation Days, că proiectul Cluj Innovation City urmează să intre în etapa de selecţie a companiilor de consultanţă pentru realizarea studiului de prefezabiliate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Vizăm experţi de la cele mai mari companii internaţionale de profil pentru studiul de prefezabilitate şi apoi de fezabilitate, iar până în aprilie sperăm să îl selectăm. Recent, am făcut demersurile necesare să înscriem acest proiect pe lista marilor proiecte de investiţii la nivel naţional, astfel încât să se poată accesa fonduri europene în cadrul exerciţiului bugetar european 2014-2020, prin intermediul programelor de dezvoltare regională şi creşterea competitivităţii. Aşteptăm publicarea listei de către CE. Estimăm că la începutul verii anului 2015 vom începe lucrările la acest proiect", a spus Tulai.

La evenimentul Cluj Innovation Days, care s-a desfăşurat, joi, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, au participat, printre alţii, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior şi Cercetare, Mihnea Costuiu, ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, primarul Emil Boc, şeful Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, prefectul Ioan Gheorghe Vuşcan.

Cluj Innovation City este un proiect estimat la 300 de milioane de euro, al Primăriei Cluj-Napoca şi al universităţilor din municipiu, prin care se urmăreşte dezvoltarea unui pol al cercetării şi inovării în municipiu şi în zona metropolitană Cluj. Acest pol se va realiza pe un teren de 200 de hectare din zona Lomb, din Cluj-Napoca, unde vor fi create peste 20.000 de locuri de muncă.

Cluj IT Cluster s-a înfiinţat în anul 2012, având ca membri 30 de companii de IT, trei universităţi clujene - Universitatea "Babeţ-Bolyai" (UBB), Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) - şi opt instituţii publice.

În 9 februarie, preşedintele Traian Băsescu spunea că va solicita acordarea unei finanţări europene pentru proiectul Cluj Innovation City, pe care urma să îl prezinte preşedintelui Comisiei Europene, Manuel Barroso, şi care va constitui o prioritate a sa până la sfârşitul mandatului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO