Business Hi-Tech

Clujul a primit cele 94 de hectare pe care le dorea Nokia

23.03.2007, 19:36 20

Consiliul Judetean Cluj a finalizat toate demersurile in vederea atragerii unei investitii de 200 de milioane de euro din partea concernului Nokia, urmatorul pas necesar pentru semnarea contractului cu compania finlandeza apartinand guvernului, care trebuie sa aloce 33 mil. euro pentru amenajarea parcului industrial.
Printre cele mai importante prevederi ale hotararii CJ Cluj se numara alocarea unei suprafete de 94 de hectare pentru Nokia, teren care urmeaza a fi dat in folosinta gratuita concernului finlandez, Nokia putand sa cumpere terenul numai dupa ce va realiza 15% din proiect, la o valoare ce nu va putea fi mai mica de 9 milioane de euro.
Presedintele CJ Cluj, Marius Nicoara, a declarat ca Guvernul Romaniei a elaborat o Hotarare de Urgenta prin care judetul Cluj a primit un teren de 160 de hectare in comuna Jucu, aflata la 18 kilometri de Cluj-Napoca, in vederea constituirii Parcului Industrial Tetarom III, cea mai mare parte fiind destinata investitiei concernului finlandez, restul urmand a fi atribuit altor investitori.
In aceeasi sedinta CJ Cluj l-a imputernicit pe Nicoara sa semneze contractul si memorandumul cu Nokia Corporation.
"Urmeaza ca noi sa asiguram toate facilitatile necesare unui parc industrial, care se ridica la 33 de milioane de euro, bani care ar trebui sa vina de la Guvern pentru ca suma pe care Consiliul Judetean Cluj o poate asigura nu depaseste un milion de euro", a declarat Marius Nicoara, presedintele CJ Cluj. Potrivit lui, investitia Nokia prevede deschiderea, pe langa liniile de productie de telefoane mobile, a unui centru de cercetare si dezvoltare.
"Investitia preconizata de Nokia este de circa 200 de milioane de euro si va crea 15.000 de locuri de munca in termen de trei ani", a mai spus presedintele Consiliului Judetean Cluj.
Principala obligatie a autoritatilor este viabilizarea terenului, ce presupune aducerea tuturor utilitatilor in cel putin un an in zona, iar in contract a fost prevazuta o clauza care conditioneaza investitia de acordul Guvernului privind acesti bani pentru viabilizare.
De asemenea, partea romana trebuie sa asigure obtinerea titlului de parc industrial pentru terenul de la Jucu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO