• Leu / EUR4.9005
  • Leu / GBP5.4945
  • Leu / USD4.4823
Business Hi-Tech

Codul Comunicaţiilor Electronice a trecut de comisii în Camera Deputaţilor şi va ajunge în plen pentru votul final

Codul Comunicaţiilor Electronice a trecut de comisii în Camera Deputaţilor şi va ajunge în plen pentru votul final

Sabin Sărmaş

Autor: Adrian Seceleanu

18.11.2021, 00:00 343

Codul Comunicaţiilor Electronice, un act normativ care va simplifica viaţa operatorilor de telecom atunci când îşi extind reţelele dar care oferă şi drepturi noi pentru utilizatorii finali, este aproape de adoptare după ce a primit avizele comisiilor de specialitate.

„Codul Comunicaţiilor Electronice intră în linie dreaptă spre aprobare. După sedinţa comună de astăzi a comisiilor de specialitate, Codul european al comunicaţiilor electronice a primit aviz favorabil şi urmează să ajungă la plen pentru votul final”, a anunţat deputatul PNL Sabin Sărmaş, care este şi preşedintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei din camera inferioară a Parlamentului. Printre schimbările aduse de lege se numără crearea cadrului de reglementare, care să asigure instalarea şi utilizarea reţelelor de viteze mari şi asigurarea unei concurenţe durabile pe piaţă şi o protecţie mai ridicată pentru beneficiari - furnizorii de servicii de comunicaţii electronice vor avea obligativitatea de a pune la dispoziţia utilizatorilor o serie de informaţii pre-contractuale, precum o fişă de sinteză care va conţine principalele informaţii din contract.

Vlad Stoica, preşedintele ANCOM (Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii), a declarat recent, în cadrul conferinţei ZF Digital Summit ’21, că estimează că până la finalul anului în curs Codul comunicaţiilor, care îşi propune să modernizeze normele actuale în domeniul telecomunicaţiilor şi să le adapteze la era digitală, va fi promulgat şi va intra în vigoare. 

„Codul comunicaţiilor a trecut de Guvern, acum e la Camera Deputaţiilor, iar după ce trece de comisia de IT&C, apoi să fie votat şi trimis la Senat. Codul comunicaţiilor este important pentru că transpune legislaţia României, simplifică procedurile, oferă predictibilitate, modifică multe legi şi uşurează zona de infrastructură în comunicaţii. A durat mult pentru că a fost nevoie de un dialog lung – am avut nevoie de multe avize, cred că 27 sau 28 de avize. Toate modificările au fost discutate cu operatorii, ceea ce a făcut ca termenul să fie mai lung. Sper ca în cel mai scurt timp să avem un Cod al comunicaţiilor care să aducă beneficii”, a spus Vlad Stoica în cadrul videoconferinţei ZF Digital 2021.

 
Urmează ZF Power Summit 2023
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9005
Diferență: -0,0388
Ieri: 4.9024
Azi: 4.4823
Diferență: 0,4279
Ieri: 4.4632
Azi: 5.4945
Diferență: -0,0382
Ieri: 5.4966
Azi: 4.9076
Diferență: 0,102
Ieri: 4.9026