Business Hi-Tech

Compania de cercetare în domeniul tehnologiei Gartner estimează că volumul cheltuielilor IT la nivel mondial va ajunge la 4,4 trilioane de dolari

Compania de cercetare în domeniul tehnologiei Gartner...

Autor: Mediafax

28.04.2022, 16:52 149

Conform datelor unei recente prognoze date publicităţii de Gartner, cheltuielile IT la nivel mondial sunt estimate să însumeze 4,4 trilioane de dolari în 2022, marcând o creştere de 4% faţă de 2021.

„Anul acesta se dovedeşte a fi unul dintre cei mai zgomotoşi ani din istorie pentru directorii CIO”, a declarat John-David Lovelock, Distinguished Research Vice President la Gartner. „Perturbarea geopolitică, inflaţia, fluctuaţiile valutare şi provocările cu care se confruntă lanţul de aprovizionare se numără printre numeroşii factori care luptă pentru timpul şi atenţia lor, dar, spre deosebire de ceea ce am văzut la începutul anului 2020, CIO accelerează investiţiile IT, deoarece recunosc importanţa flexibilităţii şi agilităţii în a găsi răspunsul la aceste perturbări. În consecinţă, preferinţele de cumpărare şi investiţii vor fi concentrate în domenii precum analytics, cloud computing, experienţa clienţilor şi securitate.”

Impactul inflaţiei asupra hardware-ului IT (de exemplu, dispozitive mobile şi PC-uri) din ultimii doi ani se disipează în sfârşit şi încep să se răspândească în zonele de software şi servicii. Cu lipsa actuală acută de profesionişti IT care determină apariţia de salarii mai competitive, furnizorii de servicii tehnologice măresc preţurile, ceea ce contribuie la creşterea creşterii cheltuielilor în aceste segmente pe parcursul anilor 2022 şi 2023. Cheltuielile pentru software sunt de aşteptat să crească cu 9,8%, până la 674,9 miliarde USD în 2022, iar serviciile IT se estimează că vor creşte cu 6,8% pentru a ajunge la 1,3 trilioane USD (vezi Tabelul 1).

Creşterea pe termen scurt şi lung a software-ului de aplicaţii pentru mediul enterprise, a software-ului de infrastructură şi a serviciilor administrate demonstrează că tendinţa către transformarea digitală nu este o tendinţă de unul sau doi ani, ci mai degrabă una sistemică şi pe termen lung. De exemplu, infrastructura ca serviciu (IaaS) stă la baza fiecărei oferte online şi aplicaţii mobile majore axate pe consumatori, reprezentând o parte semnificativă din creşterea de circa 10% a cheltuielilor pentru software în 2022.

Gartner se aşteaptă ca iniţiativele de afaceri digitale, cum ar fi experienţa consumatorului final şi optimizarea lanţului de aprovizionare, să împingă cheltuielile pentru aplicaţii pentru mediul enterprise şi software de infrastructură într-o zonă de creştere de două cifre în 2023.

Invazia rusă a Ucrainei nu este de aşteptat să aibă un impact direct asupra cheltuielilor IT globale. Inflaţia preţurilor şi a salariilor, agravată cu deficitul de talente şi alte incertitudini privind livrarea, este de aşteptat să afecteze mai mult planurile CIO în 2022, dar tot nu va încetini investiţiile în tehnologie.

„CIO anticipează să aibă capacitatea financiară şi organizaţională de a investi în tehnologii cheie pe parcursul acestui an şi al următorilor”, a spus Lovelock. „Unele cheltuieli IT au fost suspendate la începutul anului 2022 din cauza variantei Omicron şi a valurilor ulterioare, dar se aşteaptă să se reducă în termen scurt.”

„CIO care îşi păstrează atenţia concentrată pe semnalele cheie ale pieţei, cum ar fi trecerea de la afaceri analogice la cele digitale şi achiziţionarea IT pentru a le construi, precum şi negocierea cu partenerii lor furnizori pentru a-şi asuma riscuri continue, se vor descurca mai bine pe termen lung. În acest moment, doar cele mai fragile companii vor fi forţate să se orienteze către o abordare de reducere a costurilor în 2022 şi ulterior.”

Metodologia Gartner de estimare a cheltuielilor IT se bazează în mare măsură pe analiza cifrelor de vânzări de către peste o mie de furnizori pentru întreaga gamă de produse şi servicii IT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO