• Leu / EUR4.9449
 • Leu / GBP5.7845
 • Leu / USD4.8088
Business Hi-Tech

Comunicaţiile, Finanţele şi Internele au dat drumul sistemului de plată online cu cardul a taxelor şi impozitelor

Comunicaţiile, Finanţele şi Internele au dat drumul sistemului de plată online cu cardul a taxelor şi impozitelor

Autor: Adrian Seceleanu

30.03.2011, 23:53 98

Contribuabilii din Târgu-Mureş şi sectoarele 2 şi 6 dinBucureşti îşi pot plăti începând de ieri online taxele, impoziteleşi amenzile prin intermediul sistemului naţional ghiseul.ro(www.ghiseul.ro), careeste administrat şi operat de Centrul Naţional de Management pentruSocietatea Informaţională (CNMSI), instituţie aflată în subordineaMinisterului Comunicaţiilor.

"www.ghiseul.ro rezolvă dintr-odată mai multe probleme, atât alecetăţenilor, cât şi ale administraţiilor locale, aducând un plus deconfort, siguranţă şi rapiditate în ceea ce priveşte plata taxelorşi impozitelor. Cozile interminabile de la ghişee vor fi dedomeniul trecutului", a declarat Valerian Vreme, ministrulcomunicaţiilor în cadrul unei conferinţe.

Dacă în prezent doar administraţiile locale care au primari carefac parte din partidele care susţin Guvernul (PDL şi UNPR) suntînscrise în Sistemul naţional electronic de plată online a taxelorşi impozitelor utilizând cardul bancar (SNEP), în viitor acesta vacreşte, pentru că Guvernul a emis o hotărâre prin care impuneaceastă obligativitate.

"Sistemul este foarte uşor de implementat de către oriceadministraţie locală. Pentru aceasta, primăriile trebuie doar să seînroleze în sistem din proprie iniţiativă sau la solicitareacetăţenilor pe care îi reprezintă", a afirmat Vreme.

Pentru efectuarea unei plăţi, cetăţeanul va accesa SNEPprintr-un user şi o parolă, pe care le va primi de la administraţialocală, după care va avea acces la o listă cu datoriile pe care leare de achitat.

Prima plată prin intermediul ghiseul.ro a fost efectuată încadrul conferinţei de presă de la Comunicaţii de o persoană dinsectorul 2, care a achitat online impozitul pe locuinţă, în cuantumde 180 lei, cu un card emis sub sigla MasterCard.

"MasterCard şi băncile susţin autorită­ţile în acest proces.Pentru noi, această nouă soluţie de plată a taxelor şi aimpozitelor cu cardul direct de la birou sau de acasă este foarteimportantă pentru că putem demonstra beneficiile plăţilor cu cardulunui număr foarte mare de oameni, care economisesc astfel timp.Totodată, pentru autorităţi, beneficiile se referă la colectareadin timp a sumelor la buget, cu un impact pozitiv considerabilasupra proiectelor desfăşurate, eliminarea cozilor la ghişeele deplată şi, implicit, îmbunătăţirea relaţiilor dintre instituţiilepublice şi cetăţeni. Datorită acestor avantaje, ne aşteptăm caautorităţile să se înroleze în sistem şi să promoveze plata taxelorşi a impozitelor online, cu cardul bancar", a declarat GabrielGhiţă, Business Development Manager CEE în cadrul MasterCardEurope.

Întrebat dacă plata online a taxelor şi impozitelor implicăcosturi pentru cetăţeni, Vreme a spus că legislaţia prevede uncomision maxim de 2% din valoarea transferului, dar nu mai mult de30 de lei. "Spre exemplu, în Târgu-Mureş comisionul se ridică la1,8%. Comisionul poate fi plătit de Primărie sau de cetăţean, dupăcum decide consiliul local", a spus ministrul.

"Primăria trebuie să facă legăturile la reţeaua Serviciului deTelecomunicaţii Speciale şi apoi într-o lună, o lună şi jumătatesistemul poate fi funcţional. Comisioanele nu pot fi mai mari de2%. La Târgu-Mureş primăria va plăti comisioanele pentru a încurajafolosirea sistemului", a spus Dorin Florea, primarul (PDL) dinTârgu-Mureş. El a refuzat să ofere detalii în legătură cu costulimplemetării sistemului.

Vreme a mai spus că datele cu caracter personal ale cetăţenilorrămân confidenţiale, siguranţa plăţilor efectuate prin ghiseul.rofiind confirmată de MasterCard şi Visa.

"Sistemul ghiseul.ro a fost pus la dispoziţie de Asociaţiapentru Plăţi Electronice din România (APERO). Practic, ministerulnu a fost implicat financiar în dezvoltarea şi punerea în funcţiunea sistemului", a spus ministrul.

"A fost un exerciţiu de colaborare între diverse instituţii.Trei ministere şi două servicii au lucrat pentru lansareaghiseul.ro. Sistemul s-a realizat într-un timp foarte scurt avândîn vedere că în alte ţări acelaşi proiect a durat şi doi, treiani", a declarat Adrian Apolzan, preşedintele Asociaţiei pentruPlăţi Electronice din România şi public affairs manager la INGBank. "De ce s-a pornit cu plata cu cardul? Pentru că în Româniasunt peste 12 milioane de carduri, iar în mediul urban aceastaeste, în mare parte, metoda standard de plată a salariilor. Până înprezent, din cele 320 de oraşe mari 13 administraţii locale auoperaţionale sisteme de plată online prin internet", a adăugatel.

APERO este o asociaţie profesională neguvernamentală al căreiobiectiv este promovarea plăţilor electronice şi are ca membri celemai importante bănci locale, procesatori de carduri şi furnizori detehnologie IT.

OTE cere timp pentru Romtelecom

Grupul elen OTE a cerut statului român o nouă amânare, de 45 dezile, a termenului în care să prezinte un răspuns în legătură cusolicitarea de a face o ofertă pentru pachetul de 46% dinRomtelecom, a declarat Valerian Vreme, ministrul comunicaţiilor."OTE a angajat Citigroup, iar după ce acesta va prezenta evaluarea,grupul va prezenta oferta. Dacă este acceptabilă, batem palma, dacănu, ieşim pe bursă." Conform contractului de privatizare,ministerul a solicitat OTE să prezinte până la finele anului trecuto ofertă de cumpărare a pachetului de acţiuni deţinut de stat laRomtelecom, termen decalat ulterior, la solicitarea grupului elen.Ministerul ar fi iniţiat primele proceduri pentru listare şi auavut loc discuţii cu reprezentanţii mai multor bănci de investiţii,printre care Citibank, Goldman Sachs şi Rothschild.

Când intră în sistem şicelelalte primării

Instituţiile publice care desfăşoară activităţi deîncasare a taxelor şi impozitelor au obligaţia să se înregistrezeîn SNEP conform următorului calendar:

 • etapa 1 - 14 iulie 2011: înregistrarea municipiilor reşedinţă dejudeţ şi a municipiilor/oraşelor cu populaţie mai mare de 150.000de locuitori, în termen de 7 luni de la intrarea în vigoare aprezentei hotărâri (14 decembrie 2010);

 • etapa 2: înregistrarea municipiilor şi oraşelor cu populaţie depână la 150.000 de locuitori inclusiv, în termen de 5 luni de lafinalizarea etapei 1, dar nu mai târziu de un an de la dataintrării în vigoare a prezentei hotărâri;

 • etapa 3: înregistrarea comunelor şi a instituţiilor publicenevizate de primele două etape, în termen de 6 luni de laîncheierea etapei 2, dar nu mai târziu de 18 luni de la dataintrării în vigoare a prezentei hotărâri.

Sursa: Hotărârea de Guvern 1235 pe 2010

Cine e în spatele ghişeul.ro,ce se poate plăti şi unde

 • Sistemul naţional electronic de plată online cu cardul bancar afost realizat prin colaborarea dintre ministerele Comunicaţiilor,Finanţelor şi Internelor, Asociaţiei pentru Plăţi Electronice dinRomânia, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Serviciul Român deInformaţii, MasterCard şi Visa.

 • În acest moment băncile înrolate în sistem sunt BRD - GSG,Transilvania, Garanti şi Raiffeisen.

 • Pe ghişeul.ro se pot plăti diferite taxe, de la cele pe maşinisau proprietăţi imobiliare până la taxe judiciare sauhoteliere.

 • Primăriile care deja acceptă plăţile online sunt cele dinTârgu-Mureş şi din sectoarele 2 şi 6 din Bucureşti. Şi ICIBucureşti acceptă plăţi online pentru vânzarea domeniilor .ro.

 • Sistemul poate fi utilizat pentru plăţi prin logarea cu un userşi o parolă primite de la administraţia locală, situaţie în careutilizatorul va avea acces la lista taxelor, impozitelor şiamenzilor pe care le are de plătit.

 • Sistemul obligă utilizatorul să facă plăţi în ordinea impusă deFinanţe: de exemplu o amendă va fi plătită înaintea impozitului pecasă. Sistemul poate fi utilizat pentru plăţi către primăriileînregistrate în sistem şi fără crearea unui cont, pentru plata unortaxe şi impozite.

Sursa: MCSI

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9449
Diferență: 0,002
Ieri: 4.9448
Azi: 4.8088
Diferență: 1,5629
Ieri: 4.7348
Azi: 5.7845
Diferență: 0,7612
Ieri: 5.7408
Azi: 4.9770
Diferență: 0,8674
Ieri: 4.9342