Business Hi-Tech

Concurenţa primeşte pe 15 iulie primul raport despre vânzarea drepturilor TV pentru Liga I de fotbal

Concurenţa primeşte pe 15 iulie primul raport despre vânzarea drepturilor TV pentru Liga I de fotbal

RCS&RDS va difuza în fiecare etapă a Ligii I şapte din cele nouă meciuri

Autor: Adrian Seceleanu

08.07.2011, 00:07 533

Consiliul Concurenţei (CC) va primi pe 15 iulie primul raportdespre vânzarea de către Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) adrepturilor de difuzare pentru meciurile de fotbal din Liga I aRomâniei pentru sezoanele din perioada 2011-2014.

Raportul va fi întocmit de un mandatar contractat de LPF, auspus reprezentanţii CC.

"În Decizia 13/2011 au fost incluse detalii referitoare lamecanismul de monitorizare, printre care şi obligaţia mandataruluide a transmite rapoarte trimestriale către Consiliul Concurenţei",potrivit datelor furnizate de autoritate Ziarului Financiar.Rapoartele vor include date "cu privire la respectarea de cătrepărţi a angajamentelor asumate, precum şi cu privire lamodalităţile în care aceste angajamente au fost respectate. Princontractul de mandat este stipulat faptul că primele rapoartetrimestriale vor fi transmise Consiliului Concurenţei în data de 15iulie 2011".

Consiliul Concurenţei nu a precizat cine este mandatarulselectat de LPF, iar oficialii LPF nu au răspuns întrebărilor ZF peaceastă temă până la închiderea ediţiei.

La întrebarea ZF dacă LPF a respectat cerinţele CC privindconcurenţa când a vândut companiei RCS&RDS pe 27 iunie ultimeleşase pachete de drepturi de difuzare a meciurilor din Liga I, dupăşase zile de la publicarea unui anunţ de intenţie, ConsiliulConcurenţei a evitat un răspuns direct.

"Consiliul Concurenţei a încheiat investigaţia declanşată, dinoficiu, pe piaţa naţională a vânzării drepturilor comerciale asuprameciurilor de fotbal din cadrul competiţiilor care se desfăşoară curegularitate în fiecare an (de ex. campionatul naţional de fotbalal României, Cupa României etc.), prin emiterea Deciziei deacceptare a angajamentelor asumate de Federaţia Română de Fotbal(FRF) şi Liga Profesionistă de Fotbal (LPF). Prin angajamente, FRFşi LPF şi-au asumat voluntar faptul că îşi vor modificacomportamentul pe piaţă în vederea îmbunătăţirii mediuluiconcu­renţial, care a fost viciat ca urmare a modului în care aufost vândute drepturile comerciale asupra competiţiilorfotbalistice. Prin acceptarea acestor angajamente, autoritatearomână de concurenţă a urmărit creşterea concurenţei pe piaţamass-media, prin apariţia mai multor achizitori a drepturilor detelevizare a meciurilor de fotbal şi prin urmare, accesul unuinumăr cât mai mare de telespectatori la meciurile de fotbal.Consiliul Concurenţei a considerat angajamentele asumate de FRF şiLPF ca fiind suficiente pentru protectia concurenţei şi căîndeplinirea lor conduce la înlăturarea situaţiei care a determinatdeclanşarea investigaţiei. În ceea ce priveşte monitorizareaangajamentelor asumate, legislaţia prevede posibilitatea caautoritatea de concurenţă să solicite părţilor numirea unuimandatar, asigurându-se astfel că angajamentele propuse vor fiîndeplinite cu un grad suficient de certitudine", sună răspunsultransmis de CC redacţiei ZF.

LPF a vândut drepturile de difuzare pentru meciurile de fotbaldin Liga 1 a României pentru următoarele trei sezoane în douăetape.

La prima licitaţie organizată deLPF în aprilie RCS&RDS a cumpărat un singur pachet, cu 13,2mil. euro (fără TVA). Din restul de 8 pachete doar alte două aufost achiziţionate, de Romtelecom (cu 12,9 mil. euro) şi Antena 1(10,5 mil. euro), şase rămânând în aer. Imediat după licitaţie,preşedintele RCS&RDS - cel mai mare furnizor de servicii TV depe piaţă, spunea că operatorul nu va mai participa la o eventualănouă licitaţie dacă LPF nu schimbă preţul şi modalitatea deîmpachetare. Pe 21 iunie, LPF a publicat un anunţ de cerere deofertă în concordanţă cu solicitările RCS&RDS: preţul minimsolicitat pe pachet a scăzut la 7,5 mil. euro şi toate cele şasepachete rămase au fost scoase împreună la vânzare.

În noile condiţii companiaRomtelecom nu a mai depus o ofertă în cele şase zile care au trecutde la publicarea de către LPF a anunţului de intenţie şi anunţulvânzării lor către RCS&RDS, pentru suma de 45 mil. euro (fărăTVA). Compania Romtelecom nu a dorit să comenteze acestsubiect.

RCS&RDS va difuza în fiecareetapă a Ligii I şapte din cele nouă meciuri, drepturi pentru careva plăti LPF 58,2 mil. euro (fără TVA) în următorii trei ani.Veniturile companiei controlate de omul de afaceri Zoltan Teszaridin Oradea sunt estimate la 411 mil. euro în 2010, mai mari cu 5%decât în anul precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO