Business Hi-Tech

Conferinţa ZF Digital '24. Andrei Ioniţă, Bitdefender: Putem antrena algoritmii de machine learning pentru a detecta anumite comportamente care ar putea fi atacuri cibernetice

Conferinţa ZF Digital '24. Andrei Ioniţă, Bitdefender:...

Autor: Ramona Cornea

04.11.2024, 17:42 58
Algoritmii de machine learning pot fi antrenaţi pentru a detecta anumite comportamente care ar putea fi atacuri cibernetice, susţine Andrei Ioniţă, regional director of government affairs and strategic accounts în cadrul Bitdefender. 
 
„AI este un instrument, sunt industrii care îl folosesc, companii care lucrează de peste 10 ani cu machine learning, care au proprii algoritmi, este un aspect foarte relevat pentru a prezice unde şi când se vor întâmpla următoarele atacuri. Putem antrena algoritmii de machine learning pentru a detecta anumite lucruri. Este foarte important să antrenezi permanent setul de date, machine learning pe care îl foloseşti”, a spus el în cadrul conferinţei ZF Digital '24 Cum trece industria IT&C din România prin „furtuna” AI?
 
Ce a mai declarat Andrei Ioniţă în cadrul evenimentului ZF: 
 
• AI este un instrument care analizează seturi imense de date şi care poate să coreleze informaţia pe care o „râşneşte”. Asta ajută angajaţii. Nu ai cum să faci faţă fără un set de algoritmi de machine learning. 

• Când vine vorba de a cădea victimă unui atac cibernetic, imposibil este un cuvânt foarte mare chiar şi pentru noi, cei care ne aflăm în domeniu, şi vreau să atrag atenţia în mod special asupra unui aspect ce ţine de falsa senzaţie de siguranţă. Atunci când tu eşti stăpân pe domeniul tău, e natura umană să rişti să devii neatent.

• Suntem în situaţia în care putem să prevedem anumite atacuri cibernetice, însă rămâne un lucru extrem de dificil să prinzi un atac care deja se întâmplă, pe care nu l-ai prevăzut, şi să-l califici cu seturi de date.

• Dacă companiile de securitate ar sta după aceste regulamente, normative, nu am putea să ne facem treaba. Ne bucură că atunci când intră în vigoare aduc o mai mare conştientizare în industriile în care se aplică, mai multă rezilienţă. Ne place şi nouă când există această implementare rapidă a regulamentelor. 

• Trebuie să existe un echilibru, cei care fac legile întreabă industria ce părere are şi de acolo pleacă. Inputul nostru ca industrie există de la început acolo, nu trebuie ca aceste limite împinse dintr-o zonă să vină cu o sită atât de deasă încât să blocheze businessul de bază industriei respective, dar ne-am dori să fie mai multă reglementare, este un proces normal, nu este anormal de lent.

• Este mult mai mare rata de adopţie a plăţilor online, e normal să fie mai multe atacuri cibernetice. Noi suntem relativi bine pregătiţi faţă de alte state din Europa. Întotdeauna gardul de securitate trebuie să fie proporţional cu nivelul la care te expui. Gardul de securitate trebuie să fie multi-layer.

• România nu este cea mai relevantă piaţă pentru actorii cibernetici răufăcători, în special în cazurile de ransomware, pentru că firmele de dimensiuni medii şi mari nu ating acelaşi nivel de cifră de afaceri ca în SUA.

• Vor fi mai de impact atacurile cibernetice în 2025. 

• Cea mai periculoasă zonă a noastră este cea de confort, iar alegerile nu intră aici. Trebuie să fim atenţi la informaţii, la dublare a surselor de informaţii. Un atac cibernetic de acea natură înseamnă un atac statal. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels