• Leu / EUR4.7216
  • Leu / GBP5.2121
  • Leu / USD4.2706
Business Hi-Tech

Conferinţa ZF Mobilio '19: Costurile pentru o reţea 5G naţională ar putea ajunge la 1 miliard de euro de operator. Orange, Telekom, Vodafone şi Digi aşteaptă ca statul să relaxeze regimul autorizaţiilor de construire pentru reţele şi să ceară mai puţini bani la licitaţia 5G

Conferinţa ZF Mobilio '19: Costurile pentru o reţea 5G naţională ar putea ajunge la 1 miliard de euro de operator. Orange, Telekom, Vodafone şi Digi aşteaptă ca statul să relaxeze regimul autorizaţiilor de construire pentru reţele şi să ceară mai puţini bani la licitaţia 5G

Marii jucători de pe piaţa locală de telecom au declarat la conferinţa ZF Mobilio ’19 că vor căuta să partajeze costurile „foarte mari“ de construire pe care la va presupune dezvoltarea 5G

Costurile pentru construirea unor re­ţele de comunicaţii mobile cu tehnologia 5G cu o acoperire şi un nivel de calitate similare cu actuala infrastructură 4G, de peste 90% din populaţie, ar putea ajunge la 1 mi­liard de euro de fiecare operator, dar gradul de acoperire şi viteza cu care reţelele de nouă generaţie vor fi realizate în România depind în mod direct de cât de mare va fi suma cerută de stat la licitaţia de spectru radio şi de relaxarea sau nu a regimului de autorizaţie a construc­ţi­ilor, au declarat reprezentanţii Orange, Tele­kom, Vodafone şi Digi / RCS&RDS la conferinţa ZF Mobilio ’19.

„Dacă ar fi să asumăm că vom crea aceeaşi acoperire la nivel naţional 5G precum cea pe care o avem acum pe 4G şi la un nivel de calitate al tehnologiei 5G similar cu ninvelul de  calitate pe care îl oferim astăzi pe tehnologia 4G aş spune doar atât: un calcul simplu ne arată că probabil va trebui să investim aceeaşi sumă pe care o aşteaptă autorităţile la licitaţia de spectru (1 mld. euro - n. red.). Aceeaşi sumă per operator“, a decla­rat Cătălin Buliga, directorul de tehnologie al Vodafone, numărul doi pe piaţa locală de telefonie mobilă.

„Cifrele de intrare în licitaţia 5G, aşa cum arată acum, sunt foarte mari. Preţul minim de intrare cerut acum în Româ­nia este dublu faţă de media europeană a ţări­lor care au avut licitaţii şi au setat nişte referinţe de preţ“, a adăugat Buliga.

Având în vedere costurile mari pe care le va presupune construcţia reţelei - respectiv suma de un miliard de euro aşteptată de stat la licitaţie dar şi investiţiile propriu-zise în reţea - cei patru operatori vor discuta proiecte de partajare a cheltuielilor.

„Dat fiind că preţul implementării 5G se anun­ţă atât de mare partajarea este clar un subiect actual în ceea ce priveşte 5G. Este greu de presupus că vom avea 4 reţele 5G care aco­pe­ră toată România în mod paralel, este un sce­nariu pe care nu cred că îl vom avea. De ace­ea partajarea este cheia“, a declarat Dorin Odiaţiu, public affairs, partnerships & wholesale director în cadrul Orange România.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7216
Diferență: -0,1438
Ieri: 4.7260
Azi: 4.2706
Diferență: 0,3077
Ieri: 4.2652
Azi: 5.2121
Diferență: 0,9921
Ieri: 5.1738
Azi: 4.3268
Diferență: -0,5196
Ieri: 4.3396