Business Hi-Tech

Consilierul de stat Vâlcov: Arbitrul telecom va lua din 2019 o taxă de 3% pe afacerile din comunicaţii ca să finanţeze digitalizarea aparatului de stat

Autor: Adrian Seceleanu

22.12.2018, 07:00 433

După mai bine de un deceniu, Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) va percepe din nou operatorilor de comunicaţii o taxă pe cifra de afaceri, pe care nu o va folosi însă pentru a-şi finanţa activitatea, aşa cum prevede acum cadrul legal în vigoare, ci pentru a derula activităţi de care răspund ministere precum cel al comunicaţiilor sau alte instituţii - digitalizarea “aparatului de stat”.

Anunţul şoc pentru industria locală de comunicaţii a fost făcut vineri seară de Darius Vâlcov, consilier al premierului, în cadrul unei conferinţe de presă în care a fost anunţată adoptarea ordonanţei de urgenţă care conţine aceste prevederi.

“Totodată pentru cei care activează în acest sector s-a stabilit o taxă care se va plati către ANCOM - de 3%, taxă care va fi folosită de ANCOM pentru digitalizarea aparatului administrativ de stat“, a declarat Vâlcov.

Luând în calcul cele mai recente date disponibile rezultă că ANCOM va strânge de la operatori peste 100 de milioane de euro pe an din taxa pe cifra de afaceri.

Decizia Guvernului de a lua bani din industria de telecom pentru a finanţa proiecte de digitalizare vine într-un moment în care cheltuielile statului pe IT&C se află la un nivel minim.

ANCOM are deja în conturi peste un miliard de lei strâns de la operatorii de telecom de-a lungul anilor.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO