Business Hi-Tech

Consilul Concurenţei câştigă procesul intentat de Orange la Curtea de Apel Bucureşti

Consilul Concurenţei câştigă procesul intentat de...

Autor: Mona Scarisoreanu

16.03.2017, 18:02 325

Autoritatea de Concurenţă a amendat, în 2011, companiile Orange şi Vodafone cu 147,9 milioane lei (34,8 milioane euro) şi respectiv cu 120,3 milioane lei (28,3 milioane euro) pentru abuz de poziţie dominantă.

Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii Orange nu au dorit să comenteze.

Reamintim că, în cadrul investigaţiilor declanşate în 2006, în urma unor plângeri depuse de către SC Netmaster Communications SRL, autoritatea de concurenţă a constatat că cele două companii de telefonie au refuzat să acorde firmei Netmaster accesul la reţele lor de telefonie în vederea terminării apelurilor naţionale şi internaţionale tranzitate de acest operator.

Netmaster solicitase interconectarea la tariful reglementat de ANCOM, tarif mai mic decât cele practicate de Orange şi Vodafone.

Interconectarea reţelelor operatorilor şi implicit achiziţia de către aceştia a serviciilor de terminare a apelurilor oferă abonaţilor din reţele diferite posibilitatea de a se apela între ei. Astfel, realizarea acestor servicii implică preluarea apelurilor provenite sau tranzitate din/prin reţelele altor operatori (Netmaster în acest caz) şi livrarea lor la punctul final de destinaţie (utilizatorii finali ai reţelelor Orange şi Vodafone).

Pentru operatorii alternativi de telefonie (de tip Netmaster), aceste servicii constituie facilităţi esenţiale, în vederea intrării şi respectiv a menţinerii lor pe piaţă.

Conform Consiliului Concurenţei, abuzurile Vodafone şi Orange s-au manifestat pe pieţele serviciilor de terminare a apelurilor în propriile reţele de telefonie, pieţe pe care fiecare dintre aceşti operatori deţine o poziţie de monopol.

Conform legislaţiei în domeniul concurenţei, în absenţa unei justificări obiective, un refuz reprezintă un abuz de poziţie dominantă pe piaţa de acces.

Autoritatea de consurenţă a arătat că, Orange şi Vodafone aveau nu numai obligaţia de a acorda accesul Netmaster la reţelele lor în vederea terminării apelurilor, dar şi pe aceea de a respecta reglementările autorităţii din domeniu, inclusiv cea de a practica un tarif maxim pentru serviciile respective (indiferent de locul de initiere a acestora, in afara sau in interiorul Romaniei).

Din analiza efectuată de Consiliul Concurentei a rezultat că, până la data de 01.01.2007, Vodafone şi Orange şi-au stabilit tarife mai mari pentru serviciul de terminare a apelurilor în internaţional, fără a lua în considerare reglementările din domeniu, care stabileau un tarif maxim ce trebuia respectat.

Dacă Vodafone şi Orange ar fi acordat accesul Netmaster la tariful maxim reglementat, conform obligaţiei de nediscriminare, ar fi trebuit sa aplice acelasi tarif tuturor operatorilor care solicitau acest serviciu, inclusiv celor cu care aveau încheiate contracte.

Cele două companii nu au acordat Netmaster accesul la reţelele lor de telefonie pentru terminarea apelurilor originate în internaţional şi a celor originate în reţelele altor furnizori din România pentru pentru o perioadă de un an şi jumătate în reţeaua Vodafone şi doi ani şi patru luni în reţeaua Orange. De asemenea, pentru o scurtă perioadă de timp, cele două companii au limitat terminarea apelurilor naţionale provenite din reţeaua Netmaster.

Netmaster a fost unul dintre furnizorii alternativi de servicii de telefonie fixă din România intraţi pe piaţă începând cu anul 2003, odată cu liberalizarea acesteia.

Ulterior, companiile Vodafone şi Orange au câştigat în instanţă, pe 16 mai 2011 şi respectiv 19 mai 2011, procesele prin care au cerut suspendarea executării deciziei Consiliului Concurenţei din luna februarie 2011.

În 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a retrimis spre rejudecare dosarul în care Orange România a contestat amenda de 147,98 milioane de lei aplicată de Consiliul Concurenţei (CC) în februarie 2011, decizia fiind similară celei luate şi în cazul Vodafone România.

"Decizia 2605/03.06.2014. Admite recursurile declarate de reclamanta Orange România şi pârâtul Consiliul Concurenţei împotriva sentinţei civile 1.921/11 iunie 2013 a Curţii de Apel Bucureşti (...). Casează sentinţa atacată şi trimite cauza spre rejudecare la aceeaşi instanţă. Irevocabilă. Pronunţată, în sedinţă publică, marţi, 3 iunie 2014", se arată într-o decizie a Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

În aprilie 2014, ÎCCJ a retrimis spre rejudecare dosarul în care Vodafone România a contestat amenda de 120,35 milioane de lei aplicată de Consiliul Concurenţei în februarie 2011.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO