Business Hi-Tech

Consolidarea pietei ERP se face sigur dar cu pasi mici

19.05.2004, 00:00 27

Piata mondiala a aplicatiilor de gestiune a resurselor intreprinderii (enterprise resource planning - ERP) va ajunge in acest an la valoarea de 26,7 miliarde de dolari fata de aproape 25 miliarde in 2003 conform estimarilor companiei de cercetare IDC.
Aceasta crestere este atribuita pe de o parte majorarii cheltuielilor IT ale companiilor, iar pe de alta parte exploziei cererii pentru produse ERP care cresc gradul de productivitate si competitivitate al companiei. Totodata, administratia publica si sistemul de sanatate tind sa renunte la aplicatiile pe care le folosesc acum si sa migreze spre solutii ERP integrate care presupun costuri mai mici si cresc interoperabiilitatea.
Estimarile preliminare arata ca primele zece companii din domeniu si-au marit cota de piata la 46% (aproximativ 11 miliarde de dolari) in 2003, fata de 44,5% in 2002 si 42% in 2001. Primii cinci din acest top sunt nume grele in industria software precum SAP, Oracle, PeopleSoft, Microsoft si Sage.
"Consolidarea pietei ERP va continua gradual, astfel incat companiile mai mici nu vor fi eliminate pe termen lung, putand face fata cheltuielilor de marketing si de cercetare pe care le presupune aceasta industrie" estimeaza Albert Pang, directorul de analiza pe partea de aplicatii software pentru intreprinderi al IDC.
Aceleasi estimari ale IDC arata ca piata aplicatiilor ERP va atinge 36 miliarde de dolari in 2008 si va suferi schimbari pe orizontala si pe verticala datorita competitiei care se va intensifica simtitor. La aceste schimbari vor contribui si aplicatiile bazate pe conceptul open source (mai ieftine dar care necesita alte sisteme de operare) dar si noi jucatori precum China Dot Com sau United Health Group.
andrei.dora@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO