♦ Un câştigător din umbră al contractului este gigantul american Microsoft, a cărui tehnologie va fi folosită la construcţia platformei de cloud ♦ Microsoft nu a participat direct la contract, ci prin parteneri.
Vodafone, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de comunicaţii de pe piaţa locală, care după mai mulţi ani de creştere în zona de proiecte de livrare de soluţii integrate IT&C în mediul privat şi public revendică acum primul loc pe această piaţă, are un termen de 9 luni pentru a implementa o componentă a platformei de cloud guvernamental, care ar urma să fie baza unei interacţiuni digitale între stat şi cetăţeni şi companii.
„Prin semnarea acestui contract astăzi, toate serviciile publice oferite de instituţii vor fi într-un singur loc, iar românii vor putea accesa toate serviciile publice digitale printr-un click pe telefon sau pe calculator. Şi cel mai important, toate instituţiile vor vorbi aceeaşi limbă şi vor funcţiona în acelaşi sistem informatic,
într-un mod securizat, la cele mai înalte standarde globale. Asta înseamnă dispariţia birocraţiei, a cozilor de la ghişee, a inutilului pus pe drumuri cu care suntem obişnuiţi“, a declarat premierul Marcel Ciolacu, prezent la semnarea contractului.
Nu este prima oară când asemenea promisiuni vin de la guvern. În anul 2009, premierul Emil Boc declara cu ocazia lansării platformei eRomânia, un proiect ulterior eşuat: „Prin ceea ce Ministerul Comunicaţiilor a făcut astăzi aduce o economie de timp, o economie de bani în buzunarul cetăţeanului şi, în ultimul rând, plasează România pe orbita modernizării. În ţară există peste 12 milioane de consumatori de internet, adică sunt peste 12 milioane de români care aşteaptă acest program pentru a evita cozile, pentru a nu mai consuma bani, pentru a nu mai avea nervi la diverse instituţii sau la diverse cozi la care trebuie să stea pentru a-şi plăti taxele impozite sau pentru a lua informaţii“, spunea atunci Emil Boc.