Business Hi-Tech

Contestatiile Cosmote si Radiocom - respinse, licentele 3G raman la RCS&RDS si Zapp

Contestatiile Cosmote si Radiocom - respinse, licentele 3G raman la RCS&RDS si Zapp

Catalin Marinescu, presedintele IGCTI: RCS&RDS si Zapp raman primii clasati in competitia pentru licentele 3G

30.10.2006, 17:21 21

Contestatiile depuse de Cosmote Romania si Radiocom (Societatea Nationala de Radiocomunicatii) la licitatia de atribuire a ultimelor doua licente de telefonie mobila 3G au fost respinse, ca fiind "neintemeiate", de catre Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI), care nu a furnizat detalii suplimentare privind decizia sa.
"RCS&RDS si Telemobil raman astfel primii doi clasati, cu 90,41 puncte, respectiv 72,71 puncte", a anuntat IGCTI
Cosmote si Radiocom nu au publicat pana acum o reactie oficiala la respingerea contestatiilor depuse. "Ne evaluam optiunile", a spus pentru ZF Tereza Valcan, Corporate Affairs Manager la Cosmote. Ea a refuzat sa precizeze care sunt optiunile pe care le ia in considerare compania. Conform unor surse din piata, printre care s-ar putea numara si actionarea in judecata a IGCTI, fapt ce ar putea duce la blocarea procesului de acordare a licentelor. Oficialii operatorului de telefonie mobila nu au precizat nici care au fost motivele invocate de IGCTI in respingerea contestatiei.
In cadrul unui interviu acordat anterior ZF, Nikolaos Tsolas - CEO al Cosmote Romania, a refuzat de asemenea sa comenteze asupra posibilitatii de a actiona in judecata IGCTI, insa a insistat asupra faptului ca "licitatia ar fi trebuit sa duca la dezvoltarea competitiei si la crearea unor modele de business de succes, asa cum sugereaza Uniunea Europeana". "Anul viitor Romania intra in UE si va trebui sa-si respecte angajamentele asumate, iar noi vom urmari cu atentie ce se va intampla cu licentele 3G. Nu se pot face lucruri doar de dragul de a le face", a mai spus Tsolas.
Esecul Cosmote de a castiga una din cele doua licente 3G este considerat de analisti o problema suplimentara pentru afacerile grupului elen de telecomunicatii OTE in Romania. "Afacerile OTE din Romania, respectiv telefonia fixa (Romtelecom) si telefonia mobila (Cosmote), se aflau deja sub o presiune puternica, iar esecul in competitia pentru o licenta 3G va accentua aceasta stare de fapt, astfel ca pe viitor ar putea intampina dificultati", a spus anterior pentru ZF Daniel Weissman, Country Manager al companiei TASC Strategic Consulting.
Nikolaos Tsolas respinge insa aceste comentarii. "Am citit opiniile multor analisti in cariera mea. Amintiti-va doar de momentul in care a aparut tehnologia 3G si de entuziasmul cu care a fost promovata aceasta tehnologie si uitati-va ce s-a intamplat. Sunt operatori care fie renunta, fie amana lansarea unor proiecte 3G. In conditiile in care venitul mediu pe utilizator scade, iar industria telecom se confrunta cu o serie intreaga de presiuni, lucrurile nu mai sunt atat de usoare. Pana acum nu am pierdut nimic, iar castigatorii trebuie sa si plateasca pentru a intra in posesia licentelor", a spus Tsolas.
RCS&RDS si Zapp urmeaza sa intre in posesia licentei 3G dupa achitarea primei transe, de 10,5 milioane de dolari, in maxim 120 de zile de la data anuntarii castigatorilor. Urmatoarele transe anuale egale, in valoare de 4,9 milioane de dolari, vor fi achitate pana la data de 30 ianuarie a fiecarui an, incepand cu anul urmator emiterii licentei. Sumele mentionate vor fi incasate la bugetul de stat.
Oficialii Radiocom nu au putut fi contactati pentru a comenta respingerea contestatiei de catre IGCTI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO