Business Hi-Tech

Contractele cu HP şi Samsung au majorat afacerile Asesoft Distribution la 145 mil. euro

Autor: Magraon Andreea

06.02.2011, 23:35 113

Asesoft Distribution, numărul unu pe piaţa locală dedistribuţie, şi-a mărit anul trecut rulajul cu 45%, la 145 demilioane de euro, pe fondul semnării unor contracte importante cucompanii precum Hewlett-Packard (HP), Samsung sau Sony. Numai dincontractul semnat în toamna anului trecut cu HP, compania estima săobţină 5 milioane de dolari în urma acestui parteneriat până lafinele lui 2010.

"Principala direcţie asupra căreia am concentrat strategia dedistribuţie în 2010 şi pe care vom continua să ne dezvoltăm şi în2011 a fost reprezentată de proiectele şi parteneriatele cudistribuitorii din zona de business", a declarat Răzvan Ziemba,director general al Asesoft Distribution. El a adăugat că profitulAsesoft Distribution s-a menţinut la 3,5 milioane de euro, lanivelul celui obţinut în 2009.

Pentru acest an, compania care face parte din grupul Asesoft,controlat de omul de afaceri Sebastian Ghiţă, are drept obiectivcreşterea afacerilor cu 14%, la 165 de milioane de euro, încondiţiile în care şi piaţa de distribuţie va creşte cu 10procente, a mai spus reprezentantul Asesoft Distribution.

Compania susţine că anul trecut nu a avut afaceri directe custatul, livrând produse doar către companii private. Pe de altăparte, alte companii din grup, precum Asesoft International,integrator de soluţii IT, şi TeamNet International, furnizor desoluţii pentru companii, au fost anul trecut unii dintre cei maimari câştigători ai contractelor cu statul de pe segmentul IT.Reprezentanţii Asesoft Distribution nu au precizat dacă au furnizatcătre alte companii din grup echipamente care să fi fost livrateulterior către instituţii publice.

În altă ordine de idei Ziemba a precizat că vânzările încreştere ale produselor Serioux, marca proprie a AsesoftDistribution, de aproape 10 mil. $ anul trecut, reprezintă un altmotiv pentru afacerile în creştere ale companiei.

Ziemba declara într-un interviu pentru ZF în toamna anuluitrecut că eMag, cel mai mare retailer de pe piaţa locală, şiFitDistribution, companie care deţine mai multe magazine online(pcfun.eo, pcgarage.ro, electrofun.ro, 24pc.ro), sunt cei maiimportanţi clienţi ai companiei. Asesoft Distribution a preluat 51%din eMag, în 2009. În 2008, livrările către eMag au însemnat 10%din rulajul companiei.

Fostul lider al pieţei, preluat de polonezi

Pachetul majoritar de acţiuni al Scop Computers, fostul lider alpieţei locale de distribuţie de IT&C, o companie fondată înanul 1995 de Alexandru Vişan şi Ion Colţan - doi discreţiantreprenori locali, a fost preluat în decembrie 2010 de grupul ABCData, cel mai mare distribuitor IT&C din Polonia. Compania aavut în 2009 un rulaj de 81,5 milioane de euro. După preluarea decătre ABC Data, Scop a făcut mai multe schimbări în cadrulcompaniei, cea mai recentă decizie fiind aceea de a transferaactivităţile de închiriere a imobilelor către o nouă companie,potrivit unui proiect de divizare publicat în MonitorulOficial.

Noua firmă se va numi Peteren Invest SRL şi va primi de la ScopComputers active în valoare de 13,3 mil. lei (3,2 mil. euro).Activele imobiliare - terenuri şi imobile - sunt situate în comunaBragadiru, judeţul Ilfov, potrivit datelor din MonitorulOficial.

Acţionarii Scop estimează că această decizie va contribui lacreşterea eficienţei şi profitabilităţii pentru ambele firme. Nouacompanie va avea aceeaşi structură de acţionariat ca şi ScopComputers: 51% din acţiuni vor fi deţinute de grupul polonez ABCData, iar diferenţa de Alexandru Vişan - unul dintre fondatoriiScop, prin firma cipriotă Mokito Management. Administratorul noiicompanii, Peteren Invest, va fi Alexandru Vişan. Ca urmare adivizării capitalul social al Scop Computers se reduce de la498.000 de lei la 300.000 de lei prin anularea unui număr de 660 deacţiuni. Adrian Seceleanu

Ce companii formează grupul Asesoft

Asesoft Distribution - reprezintă 65% din grupul Asesoft,
Asesoft International - integrator de sisteme şi soluţii deautomatizare a avut în 2009 afaceri de aproape 20 de milioane deeuro.
Asesoft Services - furnizor de servicii profesionale IT.
Asesoft Smart - integrator de sisteme IT.
Asesoft WorldWide - furnizor de soluţii pentru companiiinternaţionale.
Asesoft Web - companie nou înfiinţată prin care a preluat anultrecut 60% din Flanco.
Asesoft Net - furnizor de soluţii web pentru companii. Deţinecomparatorul de preţuri shopmania.
TeamNet International - furnizor de soluţii IT pentrucompanii.
eMag - cel mai mare retailer online de pe piaţa locală cu afaceriestimate la 100 mil. euro anul trecut. A fost preluat în 2009 înproporţie de 51% de către Asesoft Distribution.

Sebastian Ghiţă mai are afaceri în domeniul energiei eoliene şia producţiei de vin. Deţine şi televiziunea Prahova TV şi postul deradio Prahova, iar anul trecut a preluat managementul companieiRealitatea Media, deţinută de omul de afaceri Sorin OvidiuVântu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO