Business Hi-Tech

Copilul minune al telecom-ului francez atacă piaţa americană

Xavier Niel

Autor: Daniela Stoican

01.08.2014, 13:15 1661

În drumul pe care l-a parcurs de când era proprietarul unui serviciu de sex-chat până la a fi unul dintre cei mai bogaţi oameni din Franţa, Xavier Niel a făcut câteva pariuri riscante. Iar cea mai recentă mişcare a sa este şi cea mai curajoasă: a făcut o ofertă de 15 miliarde de dolari cash pentru a obţine participaţia majoritară în gigantul telecom american T-Mobile, scrie Bloomberg.

Compania franceză Iliad, controlată de Niel, a anunţat că a oferit 33 dolari pe acţiune pentru aproape 57% din T-Mobile, o companie de cinci ori mai mare decât cea franceză. Deşi oferta a fost respinsă de compania-mamă a T-Mobile, Deutsche Telekom, ea creează un conflict între Niel, 46 de ani şi miliardarul japonez Masayoshi Son, proprietarul gigantului telecom Softbank, care pregăteşte o ofertă rivală de aproximativ 40 de dolari pe acţiune.

Tentantiva copilului teribil francez de a zdruncina cea mai mare piaţă telecom din emisfera vestică este o oglindă a succesului lui Neil de acasă, unde Iliad a revoluţionat piaţa wireless cu pachete la preţuri extrem de mici, ceea ce a condus la un război de doi ani al tarifelor cu operatorii tradiţionali.

„Este o mişcare uşor nebunească. SoftBank ar trebui să aibă un avantaj asupra Iliad pentru că are deja experienţă în SUA”, spune Borja Mijangos, analist telecom la Interdin Bolsa din Madrid, despre oferta Iliad.

Oferta lui Niel deschide capitolul cel mai dramatic dintr-o carieră în Franţa cu un parcurs extrem de neobişnuit. Acum miliardar, Niel a pornit de la zero cu un serviciu de sex-chat pe Minitel, precursorul internetului creat de francezi. Niel a devenit cunoscut apoi pentru pionieratul în domeniul pachetelor triple – TV, internet broadband şi telefonie fixă.

În 2012, Niel a folosit acelaşi model şi pe piaţa de telefonie mobilă, cu Free Mobile. Rezultatul a fost o bătălie a tarifelor care i-a determinat pe rivalii francezi Orange, Vivendi şi Bouygues să îi urmeze exemplul. Companiile au fost nevoite să facă reduceri de personal pentru a putea rămâne competitive.

Deşi necunoscut în afara Franţei, Niel, care are o avere netă de 9,2 miliarde de dolari potrivit Indexului Miliardarilor Bloomberg, a fost dificil de ignorat de lumea de business caracterizată mai degrabă prin sobrietate. Având o slăbiciune pentru blugi şi pentru cămăşile deschise la guler care îi încadrează părul lung până la umeri, francezul a fost reţinut de poliţie la un moment dat atunci când un lanţ de sex shop-uri în care investise a fost investigat pentru legăturile cu reţele de prostituţie. Dar Niel nu a fost pus sub acuzare, iar ulterior glumea că timpul petrecut în spatele gratiilor i-a permis să recupereze din somn. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO