Business Hi-Tech

Coreea de Sud s-a pregătit din timp pentru boomul sectorului semiconductorilor, iar acum culege roadele

Coreea de Sud s-a pregătit din timp pentru boomul...

Autor: Catalina Apostoiu

04.06.2024, 00:06 5366

Încă din 2021, Coreea de Sud pre­gătea terenul pentru a da un impuls puternic industriei locale a semiconducto­rilor, guvernul ţării anunţând atunci un plan de investiţii de 510.000 mili-arde de woni (451 miliar­de de dolari) până în 2030 şi beneficii fiscale crescute pen­tru întărirea com­pe­titivităţii produ­că­torilor din sector pe fondul penuriei globale înregis­trate în acel moment.

„Guvernul îşi va uni forţele cu companiile pentru a forma o putere în sectorul semiconductorilor. Vom susţine companiile concret“, declara preşedintele Moon Jae-in, potrivit Nikkei.

Întreaga industrie a semicon­duc­to­rilor se află în faţa unui mo­ment critic şi acum este momentul să creionăm un plan pentru strate­gia şi investiţiile pe termen lung, de­clara la rândul său Kim Ki-Nam, vice­preşedinte Sam­sung.

În prezent, cursa din sectorul semiconductorilor s-a accelerat puter­nic, companii şi gu­verne din întreaga lume anunţând in­vestiţii masive pen­tru a câştiga loc de frunte în acest sec­tor vital pentru se­curitatea econo­mică.

Iar Coreea de Sud îşi continuă şi ea investiţiile în forţă.

Recent, ţara a anunţat un pachet de susţinere de 26 miliarde de woni (19 miliarde de dolari) pentru industria cipurilor.

În cadrul pachetului, un program de susţinere financiară de 17.000 miliarde de woni ar urma să fie lansat prin intermediul băncii de stat Korea Development Bank pentru susţinerea investiţiilor în companii din sector.

Coreea de Sud construieşte un mega cluster de cipuri în Yongin, la sud de capitala Seul, acesta fiind considerat cel mai mare complex de producţie de cipuri din lume. Ministrul de finanţe sud-coreean Chio Sang-mok a anunţat că guvernul va reduce birocraţia pentru a accelera construcţia clusterului.

În luna mai a acestui an, exporturile ţării au avansat pentru a opta lună consecutiv pe baza cererii solide de semiconductori, fiind în continuare driver-ul redresării economice a acesteia, notează The Wall Street Journal.

Exporturile celei de-a patra mari economii a Asiei au urcat cu 11,7% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la 58,15 miliarde de dolari, după o creştere de 13,8% în aprilie.

Economia sud-coreeană a avansat într-un ritm mai solid decât se anticipase în primul trimestru al acestui an şi a continuat să fie susţinută de exporturile puternice, determinând banca centrală a ţării să-şi revizuiască în sus estimarea privind creşterea PIB-ului în 2024 la 2,5% de la 2,1%.

Exporturile ţării au fost în mare măsură susţinute de cererea solidă de cipuri pentru computer. Livrările au urcat cu 55% în mai în termeni anuali, a şaptea lună consecutivă de creştere.

Coreea de Sud este o altă economie care devine supradependentă de un singur sector. Analiştii au avertizat în mod repetat cu privire la dependenţa excesivă a unei economii de un singur produs sau sector, având şi o sintagmă pentru aceasta: capcana Nokia.

Unii economişti se tem de exemplu că Danemarca ar putea deveni prea dependentă de Novo Nordisk, producătorul extrem de popularului medicament pentru slăbit Ozempic, făcând comparaţi cu soarta economiei finlandeze când Nokia şi-a pierdut dominaţia din industria telefoanelor.