Business Hi-Tech

Cosmin Golea: PDA a devenit un accesoriu indispensabil al costumului

07.04.2004, 00:00 157



Managerul magazinului online romanesc Emania.ro, a decis sa renunte la laptop in favoarea asistentului digital (PDA) - un HP iPaq 1930.



"Este mult mai usor de folosit atat pentru utilizarea clasica (agenda, aplicatii office, acces Internet - email, etc.) cat si pentru divertisment (reportofon, mp3 player, album foto etc.). Display-ul are o rezolutie acceptabila 240 x 320, eu avand in continuare probleme cu ecranele mici ale telefoanelor", a declarat pentru ZF Cosmin Golea, directorul Emania.ro. De altfel, Cosmin este atat de multumit de organizatorul sau incat nu se desparte niciodata de acesta si il foloseste nu numai la birou dar si acasa. Ca pasionat al Internetului, Cosmin foloseste PDA-ul pentru a vizita site-urile favorite, conectandu-se atat prin serviciile de telefonie mobila (GPRS), cat si prin unde radio (WiFi). "Pot sa vad astfel ce se intampla pe site, am acces la comenzi, rapoarte, e-mailuri. Am chiar si aplicatia de comunicare online MSN Messenger pe organizator", explica seful Emania.ro. Cosmin nu apeleaza insa la iPaq numai pentru a-si programa intalnirile de afaceri sau pentru a naviga pe Internet. O gramada de alte aplicatii ii permit sa creeze documente, sa trimita e-mail-uri si sa organizeze mesajele. Organizatorul are instalat Word si Excel, iar Pocket Outlook ii permite lui Cosmin sa-si acceseze contul de e-mail al companiei direct prin Internet, sau prin conectarea iPaq-ului la PC. "Asa pot sa raspund in timp util la mesaje, chiar daca sunt la cafea", a spus el.



Mai mult, PDA-ul are o agenda completa cu organizer, care contine informatiile de contact, programul managerului, calendar, alerte pentru intalnirile si evenimentele importante, sistem de notite pentru uz personal. Handheldul are si Windows Media Player, putand rula muzica in format digital sau chiar filme descarcate de pe Internet sau transferate de pe computer.



Tot pentru afaceri, Cosmin Golea foloseste o aplicatie de stiri, botezata AvantGo, care permite descarcarea de informatii de ultima ora (tot prin net sau prin conectarea la PC). Stirile pot fi citite oricand. "Un alt avantaj este sincronizarea cu PC-ul, astfel incat pot avea pe ambele echipamente aceleasi contacte, documente, alerte sau sarcini", a explicat seful Emania. "Laptopul a ramas pentru prezentari si aplicatii grafice, care necesita mai multe resurse", a spus el.



PDA-ul este folosit si pentru relaxare. Pe langa functiile multimedia Cosmin Golea are si un joc preferat cu care isi petrece timpul liber. "Am luat de pe net un joc de sah care imi ocupa timpul din cand in cand", spune el.



HP iPaq 1930 costa 299 de euro si a fost cumparat din Germania. Nu de Cosmin insa. "A fost unul din cele mai potrivite cadouri pe care le-am primit vreodata. A fost folosit la maximum din prima zi si si-a dovedit utilitatea", a spus el. Acum Cosmin Golea vrea sa isi cumpere un card de acces WiFi, pentru ca serviciul este disponibil deja si in Bucuresti.



Pe lista cumparaturilor viitoare, Cosmin a mai trecut un PDA care sa poata fi folosit si ca telefon mobil. "Sigur ca si un SmartPhone este interesant, insa in acest moment raman la utilizarea PDA-ului si a telefonului separat, pentru ca, dupa cum spuneam, sunt inca deranjat de dimensiunile prea mici ale display-ului telefoanelor", a mai adaugat directorul de la Emania.ro."Mai degraba mi-as dori un PDA care sa aiba si functia de celular, impreuna cu un dispozitiv hand-free, prin Bluetooth sau clasic. As renunta rapid la telefonul mobil", crede Cosmin Golea.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO